Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Ebolajárvány tört ki Nyugat-Afrikában

2001.12.10. 06:40
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette: a nyugat-afrikai Gabonban nemrégiben kitört fertőzésért az ebola vírusa felelős.
A rendszerint végzetes kimenetelű betegségben eddig a WHO szóvivője szerint eddig legalább heten vesztették életüket Gabonban. Ez az első eset az ebola megjelenésére azóta, hogy a betegség Ugandában mintegy 224 ember halálát okozta a múlt évben.

Gregory Hartl, a WHO szóvivője elmondta, hogy a világszervezet két szakértői csoportot küldött Gabonba. Jelenleg a vírus forrásának felkutatása, és a kór továbbterjedésének megakadályozása a feladatuk.

Kongóban is terjed a vírus?

Meg nem erősített információkra hivatkozva a BBC azt közölte: a betegség nyomaira bukkantak nemrégiben Kongóban is. Az eddig összesen 28 ember halálát okozó kórról a kongói egészségügyi szervek azt állítják, hogy az nem ebola, csupán egy ahhoz hasonló, lázzal járó betegség.

A szub-szaharai Afrikában jelentkező trópusi járványt felfedezésének helyszínéről, egy zairei folyóról nevezték el. A betegség 1976-ban Zairéban 340 áldozatot követelt. A vírus a megfertőzött vérrel, testi váladékkal adható át, szexuális úton, újrahasznált fecskendők használatával terjed. A vírus nem terjed a levegőn keresztül.

Tünetek

A fertőzés után 4-16 nappal jelentkeznek az első tünetek: fejfájások, láz, hidegrázás, izomfájdalom, étvágy elveszítése. A meghűléshez hasolnó tünetek után a betegség következő szakaszában hasmenés, kiütés, torokgyulladás, hányás, hasi és mellkasi fájdalmak jelentkezhetnek. A beteg veséje és mája rosszul működik, belső és külső vérzés lép fel. A vér nem alvad meg, a testszövetekbe folyik a vér a kapilláriákból. A halál a fertőzés után 8-17 nappal következik be.

Az ebola jelenleg gyógyíthatatlan betegség. A vírus kimutatására nincsen kidolgozott vérteszt, Afrikában egy olyan laboratórium létezik - Dél-Afrikában - amely képes a betegség jelenlétét az emberi szervezetben megerősíteni. Az orvosok mindeddig gyógyszeres kezelést sem tudtak kidolgozni. Gabonban utoljára az 1996-97-es járvány idején találtak ebolavírust. Akkor negyvenöt embert ölt meg a betegség.