Ágnes
2 °C
11 °C

Átterjedt Kongóra az ebolajárvány

2001.12.21. 10:11
A közép-afrikai Gabonból a szigorú intézkedések ellenére is a szomszédos Kongóra terjedt át az ebolajárvány. Az országban tizenegy új esetet fedeztek fel. Az ebolavírus vérzéses, egyelőre gyógyíthatatlan betegséget okoz.

A World Health Organisation (Világegészségügyi Szervezet) jelentése szerint a gaboni ebolajárvány a szomszédos Kongóra is kiterjed a szigorú biztonsági intézkedések ellenére. A szervezet jelentése szerint tizenegy megbetegedést észleltek. A betegek között van egy asszony, aki Gabonban járt a közelmúltban, és úgy gondolják, ő hozta be az országba a vírust.

Gabonban a hónap elején tört ki az ebolajárvány: tizenöten meghaltak és százharminc személyt megfigyelés alatt tartanak. Kongóban is megfigyelik azokat az embereket, akik a fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülhettek: kilencvennégy esetet követnek.

Az ebolát nem tudják gyógyítani

Az ebola gyógyíthatatlan betegség, a fertőzöttek kilencven százaléka meghal. A vírus testnedvek útján terjed: nyál, nyálka, vér. A fertőzés után 4-16 nappal jelentkeznek az első tünetek: fejfájások, láz, hidegrázás, izomfájdalom, étvágy elveszítése. A meghűléshez hasolnó tünetek után a betegség következő szakaszában hasmenés, kiütés, torokgyulladás, hányás, hasi és mellkasi fájdalmak jelentkezhetnek. A beteg veséje és mája rosszul működik, belső és külső vérzés lép fel. A vér nem alvad meg, a testszövetekbe folyik a vér a kapilláriákból. A halál a fertőzés után 8-17 nappal következik be.

A vírus kimutatására nincsen kidolgozott vérteszt, Afrikában egy olyan laboratórium létezik - Dél-Afrikában - amely képes a betegség jelenlétét az emberi szervezetben megerősíteni. Az orvosok mindeddig gyógyszeres kezelést sem tudtak kidolgozni. Gabonban utoljára az 1996-97-es járvány idején találtak ebolavírust. Akkor negyvenöt embert ölt meg a betegség.