Rafael
18 °C
32 °C

Tovább terjed az ebola Ugandában

2000.10.19. 14:11
Súlyosbodik a helyezet az ebola járvány sújtotta ugandai Gulu tartományban: naponta átlagban tíz új beteg jelentkezik. A gondozók alapproblémákkal küszködnek: steril sebészeti maszkok hiányában ruhadarabokkal védekeznek a járvány ellen.

A hivatalos adatok 39-50 közötti halálos áldozatokról szólnak, ezek a számok viszont nem tartalmazzák a távoli falvakban elhunytakat. Ugandában naponta tíz újabb ebolás beteg jelentkezik kórházi kezelésre. A Vöröskereszt 100 munkatársa alapvető hiányosságokkal küszködnek: az őket védő steril sebészeti maszkok elfogytak, és ruhadarabokból készítik a védőfelszerelést.

Karantén alatt a betegek

Az egészségügyi dolgozók karanténba zárják mindazokat, akik az ebola első jeleit mutatják: meghűlésszerű tünetek, hányás, hasmenés. Gulu tartományban az összes iskolát bezáratták és a rituális temetéseket is megtiltották.

Az ebola a világ eddig ismert leggyilkosabb vírusa, a fertőzöttek több mint 90 százaléka meghal a betegség miatt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az 1100 ismert ebolás betegből 793 már meghalt.

Nincs teszt, nincs ellenszer

Az ebola vírus kimutatására nincs egy kidolgozott vérteszt, Afrikában egy olyan laboratórium létezik - Dél-Afrikában -, mely képes a betegség jelenlétét az emberi szervezetben megerősíteni. Az orvosok mindeddig gyógyszeres kezelést sem tudtak kidolgozni, az egészségügyi dolgozók felülvigyázzák a betegeket, az elvesztett folyadékot pótolják. A meggyógyult páciensek saját immunrendszerüknek köszönhették felépülésüket.

Az Ugandával szomszédos Kenyában résen vannak: szakértői csoportot állítottak fel egy esetleges járvány megelőzésére, a határon szűrőállomásokon vizsgálják az Ugandából érkezőket.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft