Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb fertőzéspánik Kanadában

2001.02.08. 13:08
Alig pár nappal azután, hogy két kormányépületet is ki kellett üríteni Kanadában, mert gyanús baktériummintákat tartalmazó csomagok érkeztek a hivatalokba, most újra ismeretlen fertőzéstől tart az észak-amerikai ország. Egy hamiltoni kórházban ismeretlen fertőző betegségben szenvedő, súlyos állapotban lévő kongói asszonyt ápolnak az orvosok.
A hölgy szombaton érkezett Kanadába, de vasárnap rosszul lett és a mentők kórházba szállították. Eleinte maláriára gyanakodtak, és a beteget el sem különítették. Hétfőn, mikor a páciensen a tűszúrások nyomai erősen véreztek, az orvosok már hemoragiás (vérzéses) megbetegedésre gyanakodtak. A járványügyi szakértők az ebola tüneteit fedezték fel, a beteget az intenzív osztályon azonnal elkülönítették, és elkezdték összeírni azoknak a listáját, akik a kongói asszonnyal érintkeztek a néhány nap során.

A szakértők azóta már kizárták az ebolát, de sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy továbbra is súlyos, valószínűleg halálos hemorágiás fertőző betegségről van szó, de pontosan még nem tudni, milyenről. Összesen tizennyolc ember érintkezett a beteggel, ezek közül ötnél igen magas a megbetegedés kockázata, mivel ők kerülhettek kapcsolatba a hölgy vérével, vizeletmintájával - közölték.

A veszélyeztetetteket tájékoztatták a tünetekről, felszólították őket, hogy rendszeresen mérjék a lázukat, és azonnal jelentkezzenek, ha rosszul érzik magukat. Az orvosok szerint a lappangási idő a vírustól függően akár két hét is lehet.

A pácienst kezelő Henderson kórház sürgősségi osztályának három nővére annyira megijedt a hír hallatán, hogy azonnal beteget jelentettek, és otthon maradtak. A kongói asszonyt szállító mentősöket szabadságra küldték, egy ápoló pedig máris magas lázzal jelentkezett az illetékeseknél. Az járványügyi szakértők közölték, hogy egyelőre nem találtak olyan megbetegedést, amely kapcsolatban állhat az ismeretlen vírussal.