Valér
4 °C
8 °C

Menesztették Ecuador elnökét

2005.04.21. 15:29
Az ecuadori kongresszus szerdán menesztette hivatalából Lucio Gutierezt arra az alkotmányos rendelkezésre hivatkozva, hogy a hivatalát nem kielégítően ellátó államfő posztját a kongresszus megüresedettnek minősítheti.

A dél-amerikai országban, az egyre erősödő zavargások miatt Gutierez elnök néhány napja bevezette a rendkívüli állapotot és feloszlatta a legfelsőbb bíróságot. Ezután a tüntetések odáig fajultak, hogy szerdán feldühödött százak törtek be a parlament épületébe, miután a képviselők megfosztották hatalmától az eddigi államfőt. A tömeg elvert és megrugdosott néhány képviselőt, akiket azzal vádoltak, hogy az országban kialakult politikai válságért ők is felelősek.


ucio Gutierez
Gutiereznek a tüntetők megakadályozták, hogy repülővel elhagyja az országot, így jelenleg a brazil nagykövetségen kapott menedéket.

Az ENSZ, az Egyesült Államok és a latin-amerikai országok többsége nyugtalanságának adott hangot, és felszólította Ecuadort, hogy békés eszközökkel oldja meg a válságot, és állítsa helyre a jogállamiságot.

A parlament Gutiérrez helyére Alfredo Palaciot, az eddigi alelnököt nevezte ki, aki az egyik legélesebb kritikusa volt az elnök gazdaságpolitikájának. A 66 éves kardiológus azonnal letette a hivatali esküt.