Viola
-5 °C
-2 °C

Ecuador Kolumbia ellen mozgósít

2008.03.03. 06:24
Háborús feszültség robbant ki Kolumbia és Ecuador határán, miután a kolumbiai alakulatok a szomszédos ország területén ütöttek rajta a marxista FARC terroristáin. Ecuador kiutasította Kolumbia nagykövetét és mozgósításba kezdett. Kolumbia válaszul azzal vádolta Ecuadort, hogy az lepaktált a terroristákkal.

Kiutasította Kolumbia nagykövetét és mozgósítást rendelt el a két ország határán az ecuadori kormány. Rafael Correa ecuadori elnök az intézkedést megelőzően agressziónak minősítette, hogy a kolumbiai hadsereg országa területén csapott le a marxista terrorcsoport, a FARC második számú vezetőjére.

Ecuadori katona halott FARC harcosok mellett

A kokatermesztést kézben tartó, emberrablásairól elhíresült terroristák elleni akció sikeres volt, a kolumbiai hadsereg meggyilkolta Raúl Reyest, a terroristák második számú parancsnokát.

Kolumbia elutasítja az agresszió vádját, a határon átnyúló katonai akciót "szükségesnek" nevezte. Egyúttal azzal vádolta Correa elnököt, hogy "kompromisszumokat" kötött a marxista gerillaszervezettel.

A kolumbiai kormány arra hivatkozott, hogy Reyesnek az akció során megkaparintott számítógépéből nyert adatok alátámasztják a Correa és a FARC közötti egyezséget.

Az egyik január 18-i keltezésű dokumentum szerint Reyes találkozott Gustavo Larrea ecuadori biztonsági miniszterrel, és a megbeszélésen szó esett arról, hogy Quito hivatalos kapcsolatokat létesít a FARC-cal. Az okmányból kitűnt, hogy Correa elnök a jövőben nem hajlandó támogatni a FARC-ot elítélő kolumbiai politikát.

Egy másik, február 28-i keltezésű számítógépes szöveg arról tanúskodott, hogy az ecuadori elnök egyik megbízottja személyes találkozott akart a FARC vezetőivel, szavatolva számukra a találkozó helyszínére történő eljutást és személyes biztonságukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!