Árpád
-2 °C
4 °C

Veszélyezteti a nemzetbiztonságot a sok tanulatlan amerikai

2008.04.09. 17:32
Colin Powell volt amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államokban már nemzetbiztonsági kérdéssé nőtte ki magát az az oktatási probléma, hogy a fiatalok csaknem egyharmada nem jut el az érettségiig.

Colin Powell és felesége, Alma Powell a fiatalok boldogulását segítő Amerika Ígérete Szövetség nevű szervezet alapítói. A The Washington Times szerdai számában megjelent közös cikkükben kongatták meg a vészharangot.

A Powell-házaspár ismertette egy friss kimutatás eredményeit: nagyjából minden fél percben kihull egy diák a középiskolákból, ez naponta 7 ezer, évente 1,2 millió fiatalt jelent.

A legnépesebb városban, New Yorkban a fiatalok 45,2, Los Angelesben 45,3 százaléka jut el az érettségiig. A feketék és az indiánok körében a legszomorúbb a helyzet: náluk a fiatalok közel fele nem fejezi be a középiskolát.

A Powell-házaspár szerint már nemcsak válságról, egyenesen katasztrófáról van szó. A középiskolákból tavaly kiesett diákok az elmaradó bérek és adók révén becslések szerint 329 milliárd dollár veszteséget fognak okozni az amerikai gazdaságnak. Powell szerint ez az amerikai nemzetbiztonságot is veszélyezteti: egy erős hadsereg és hírszerzőhálózat működtetéséhez képzett munkaerőre van szükség.

Az Egyesült Államok egykor vezető hatalom volt az oktatás terén, mára sok, szerényebb forrásokkal rendelkező ország lekörözte. "Nem zárhatjuk a diákokra az iskolák ajtaját, amíg nem érettségiznek le" - írta a volt külügyminiszter, aki szerint nemzeti összefogásra van szükség.

Az elkövetkező 2 évben több mint 100 konferenciát szerveznek országszerte kormányzók, polgármesterek, adományozók és szakemberek részvételével, hogy hatékony akcióterv születhessen a probléma megoldására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?