Koporsóban adta vissza a Hezbollah az izraeli hadifoglyokat

2008.07.16. 10:04
Szerdán reggel megtörtént a fogolycsere az izraeli-libanoni határon, a libanoni konfliktusban foglyul ejtett két katonának már csak a holttestét adta át a Hezbollah a Vöröskeresztnek. Ehud Goldwasser és Eldad Regev sorsáról csak közvetlenül az átadás előtt tett bejelentést a libanoni szervezet. Izrael a holttestekért cserébe szabadon engedett öt libanoni foglyot, köztük Szamir Kuntart, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Izraelben.

A szélsőséges libanoni Hezbollah koporsóban adta át a Vöröskeresztnek annak a két izraeli katonának a holttestét, akiket a két évvel ezelőtti libanoni konfliktusban ejtettek foglyul, írja a Reuters. Az izraeli-libanoni határon történt csere részeként Izraelben fogva tartott libanoni bebörtönzöttek térhetnek vissza Libanonba.

A Hezbollah tulajdonában lévő libanoni al-Manar televízió szerdán bemutatta, ahogy a határ közelében két fekete koporsót vesznek ki egy járműből, majd a Vöröskereszt munkatársai izraeli területre szállítják azokat. Közvetlenül előtte a szervezet először jelentette be, hogy Ehud Goldwasser és Eldad Regev már nincsenek életben, mostanáig ellentmondó hírek jelentek meg a két katona sorsáról. A Vöröskereszt a katonák beazonosításához DNS-vizsgálatot végzett. A vizsgálat 5 órán keresztül tartott, a Haarec szerint azért vett igénybe ennyi időt, mert a testek rendkívül rossz állapotban voltak. A szakértők végül megbizonyosodtak arról, a Hezbollah Goldwasser és Regev holttesteit adta át.

Klikk!

A fogolycsere az ENSZ, illetve Németország közvetítésével történt, Izrael a két katonáért cserébe szabadon engedi Szamír Kuntart és négy másik foglyot. Kuntar életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Izraelben, miután 1979-ben egy palesztin gerillacsoport tagjaként megtámadott egy izraeli várost, ahol négy ember életét oltotta ki, köztük volt egy négyéves kislány és a gyerek édesapja. Kuntar kedd este kapott kegyelmet Simon Peresz izraeli elnöktől.

A megegyezés tartalmazza azt is, hogy Izrael átad Libanonnak 200 holttestet, akiket az izraeli katonák 2006 nyarán öltek meg, mikor azok megpróbáltak beszivárogni az ország északi részébe, az 50 jármű meg is kezdte a testek Libanonba szállítását. A Hezbollah továbbá átadja a konfliktusban meghalt izraeli katonák földi maradványait, írja a Reuters. Az egyezség részeként Izrael egy későbbi időpontban várhatóan palesztin bebörtönzötteket is szabadon enged.

A Hezbollah a fogolycserét diadalként ünnepli, Libanon déli részének utcái, települései a szervezet sárga zászlójával vannak feldíszítve, illetve számos helyen a következő felirat olvasható: "A bebörtönzöttek szabadon bocsátása Libanon és a palesztinok új hajnala". Az öt szabadságát visszanyert libanonit hősként ünneplik, szerdára munkaszüneti napot rendeltek el Libanoban, várható az is, hogy Hasszán Naszrallah is elhagyja búvóhelyét néhány órára.

A Hezbollah követelései között régóta az egyik legfontosabb volt Kuntar szabadon engedése. Egyes források szerint ez motiválta a szélsőséges szervezetet, mikor 2006 nyarán az izraeli határt átlépve rajtaütést hajtott végre, ami végül a libanoni konfliktus kitörséhez vezetett. A háborúban 1200 libanoni és 159 izraeli vesztette életét.

Közben az izraeli televízió az öt libanoni foglyot mutatta, mindannyian tréninget viselnek, kezük és lábuk meg volt bilincselve, a képeken látni lehetett, amint Kuntar héberül válaszol kérdésekre. Kiszabadulása előtt annyit ondott: "Nem tudom, milyen az a világ, ahova érkezem", idézi a Ynet.

Kuntar egyébként az ellene szóló vádakra úgy reagált akkoriban, hogy korábban izraeli katonák ölték meg az apját, a támadásban gyerekként maga is megsebesült, arra pedig egyáltalán nem emlékszik, hogy az 1979-es harcban mi történt a kislánnyal.

Simon Peresz miután kegyelemben részesítette Kuntart, azt mondta, hogy a fogoly nem érdemel megbocsátást, de Izraelnek vissza kellett kapnia katonáit. A kormánykabinet keddi szavazásán 22:3 arányban támogatták a fogolycserét, az ellenzők közt volt miniszter is.  • Hírek
  • Személyi kölcsön