Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mégsem szabadultak ki a túszul ejtett turisták

2008.09.22. 18:19
Tizenkilenc embert, köztük tizenegy európai turistát raboltak el ismeretlen fegyveresek Egyiptom délnyugati részén, a szudáni határ közelében. Az elraboltak csoportja öt olaszból, öt németből, egy románból és nyolc egyiptomi kísérőből állt. Az egyiptomi külügyminiszter este szabadulásukról számolt be, de a hír hamis volt. Folynak a tárgyalások a túszejtőkkel.

A korábbi hírekkel szemben mégsem szabadult ki az a tizenkilenc túsz, akiket feltehetően szudáni emberrablók fogtak el Egyiptom déli részén. Az öt német, öt olasz, egy román és nyolc egyiptomi túsz szabadulását az egyiptomi külügyminiszter, Ahmed Abul Geit jelentette be New Yorkban, de egy egyiptomi kormányszóvivő ezt később cáfolni kényszerült. Valójában még csak tárgyalnak a túszejtőkkel.

A túszok szabadulásának hírét a német és az olasz nagykövetség is cáfolta.

Korábban Mohamed Zohair Mohamed Vahid Garana egyiptomi idegenforgalmi miniszter közölte, hogy folynak a tárgyalások az emberrablókkal. Szavai szerint a fegyveresek kivitték foglyaikat az ország területéről. Minisztériumának közleménye aláhúzta, hogy váltságdíjat követelő banditák követték el a tettet, nem terrorakcióról van szó. Nem derül ki a közleményből az emberrablás időpontja, sem pedig a követelt váltságdíj összege.

Az egyiptomi biztonsági szolgálatok egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szerint az egyik olasz túsz fel tudta hívni mobiltelefonon a feleségét, és elmondta neki, hogy öt álarcos fegyveres hurcolta el őket.

A román külügyminisztérium bejelentette hétfőn, hogy válságstábot hozott létre az elraboltakról, köztük a román állampolgárról érkező információk elemzésére és az ügyben teendő lépések összehangolására. A román hatóságok még nem tudják konkrétan, ki az elrabolt román állampolgár, csak annyit értesülések van, hogy nőről van szó.

Az emberrablás helyszíne egészen közel esik a szudáni határhoz. Egyre nagyobb méreteket ölt a kalandturizmus ebben a Kairótól ezer kilométernyire fekvő, sivatagos térségben, amelytől ötszáz kilométernyire van a legközelebbi lakott település. Tavaly mintegy ezer kalandvágyó turista látogatott oda fejenként több ezer (10 ezerig terjedő) dollárt fizetve egy-egy kéthetes expedícióban való részvételért. A térség érdekességei tartozik egy barlang, amelyben nagyszerű őskori rajzok láthatók.

Ez a mostani a második eset, hogy támadás ér turistákat ebben a térségben. Januárban egy német csoport vált ott rablótámadás áldozatává. Bántódásuk nem esett a német turistáknak, de mindenüket elvették a támadók, csak egy műholdas telefont hagytak náluk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!