Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Hat hónapi kényszermunka egy egyiptomi főszerkesztőnek

2008.03.26. 12:11
Hat hónapi kényszermunkára ítélték szerdán első fokon egy független egyiptomi lap főszerkesztőjét azzal, hogy hamis híreket tett közzé Hoszni Mubarak elnök egészségi állapotáról - közölték bírósági illetékesek.

Ibrahím Íszát, az ad-Dusztúr című lap főszerkesztőjét a nemzetgazdaság megkárosítása, a közérdek és az ország stabilitása elleni cselekedet címén ítélte el egy kairói kerületi bíróság, de fellebbezéséig 200 egyiptomi font (kb. 37 dollár) óvadék ellenében szabadlábra bocsátották.

Ísza, az ad-Dusztúr főszerkesztője

Miután a lap tavaly augusztus 29-én és 30-án a 79 éves államfő betegségéről röppentett fel híreket, néhány napig nagyarányú tőkekiáramlás következett be az országból. A főszerkesztőt az egyiptomi belbiztonsági szolgálat jelentette fel.

Az egyiptomi központi bank illetékesei a bíróság előtt elmondták, hogy a kérdéses két napon mintegy 350 millió dollárnyi befektetési tőkét vontak ki. Azt nem tudták bizonyítani, hogy a tőkekiáramlásnak közvetlen köze lett volna az ad-Dusztúr híreihez.

Ísza, aki személyesen nem vett részt a tárgyaláson, az ítéletet minden nemzetközi emberi jogi konvencióval ellentétesnek" nevezte.Tíz napon belül újabb perek várnak rá, amelyeket a hatalmon lévő Nemzeti Demokratikus Párthoz közelálló ügyvédek indítanak ellene.

Ibrahím Ísza, aki rendszeresen támadja lapjában Mubarakot és családját, már többször is bíróság elé került publikációi miatt. Egyike volt annak a négy egyiptomi főszerkesztőnek, akit tavaly szeptemberben egyévi börtönre és 20 ezer egyiptomi font bírságra ítéltek az elnök és politikus fia, Gamal Mubarak lejáratása címén, de valamennyiüket óvadék ellenében szabadon bocsátották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?