Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Fél tonna robbant Egyiptomban

2005.07.25. 12:15
Az egyiptomi rendőrség már kilencven embert tartóztatott le a hétvégi egyiptomi robbantásokkal kapcsolatban. Azonosították a merénylő maradványait, a legtöbb áldozat helyi lakos volt.

Kilencven embert vettek eddig őrizetbe az egyiptomi hatóságok a szombati sarm-es-sejki robbantásokkal kapcsolatban. A nyomozás eddigi eredményei szerint a merénylők körülbelül 500 kilogramm robbanószert használtak fel. A robbanóanyag felét az óvárosi bazár területén felrobbantott gépkocsiban rejtették el. A Ghazala Gardens szállodánál szintén gépkocsiba rejtett pokolgép robbant. A harmadik bombát egy táskába rejtve hagyták a városrész bazárjának bejáratánál lévő autóbuszmegállóban.

Olasz célpont

Az egyiptomi rendőrség egyik tisztje szerint az olaszok ellen irányulhatott a szállodánál elkövetett merénylet. A Corriere della Sera című milánói napilap által idézett forrás szerint a hotel köztudottan az olasz turisták kedvelt törzshelye volt. A merénylők ezzel tisztában lehettek. Olaszországot többször megfenyegették a közelmúltban iszlám internetes honlapok az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatai miatt.

Az olasz turisták egyik kedvenc üdülőhelye Sarm-es-Sejk, de a merényletek óta több ezren hazautaztak, és az ide készülők lemondták útjukat. Az olasz válságstáb 70 olyan olasz állampolgárról próbál megtudni valamit, akik a merényletek pillanatában feltehetően a helyszínen tartózkodtak.

Az egyiptomi hatóságok már megtalálták a szállodai robbantást elkövető öngyilkos merénylő földi maradványait. A nyomozásban résztvevő illetékesek közölték, hogy az emberi maradványokat szakértők vizsgálják meg, hogy megállapíthassák az elkövető személyazonosságát. Azt már most lehet tudni, hogy a halottak többsége egyiptomi. Az eddig megerősített adatok szerint az áldozatok között két brit, két német, egy olasz és egy cseh állampolgár volt.

Az egyiptomi kormány döntése értelmében a terrorcselekmény valamennyi áldozatának családtagjai 3000 és 5000 font közötti (körülbelül 5-800 dollár) összegű egyszeri kártérítést kapnak. A terrorcselekmények ellenére az egyiptomi repülőterek a szokott rendben működnek, nincs fennakadás a közlekedésben.