Emma
-2 °C
6 °C

Több mint háromszázhetven halott az egyiptomi vonattűzben

2002.02.20. 10:22
Legalább háromszázhetven halottja van a szerdai egyiptomi vonattűznek. A tragédia oka egyelőre ismeretlen, de az már biztos, hogy a vonaton túl sokan utaztak -jelentette a BBC.
Eddig legalább háromszázhetven halottja - köztük rengeteg a gyermek - van a múlt éjszakai egyiptomi vonattűznek - állítja az egyiptomi rendőrség. A vonat tizenegy kocsijából tíz teljesen kiégett, miután a Kairóból Luxorba tartó szerelvény Kairótól hetven kilométerre délre kigyulladt. A már lángokban álló vonat még körülbelül hat kilométert tett meg mire megállt al-Ayyat városánál.

A mentőegységek sok elszenesedett holttestet találtak, többen pedig akkor vesztették életüket, amikor a még mozgó vonatról próbáltak leugrani. Több embert az ablakokra szerelt fémrácsok ejtettek csapdába a lángoló szerelvényen. A mentőegységek a környéken lakókkal együtt kutatják át a helyszínt. A vonalat azonnal lezárták. Jelentések szerint nincs külföldi áldozata a szerencsétlenségnek.

Túlzsúfolt szerelvények

A vonat zsúfolásig megtelt az ötnapos dél-egyiptomban tartott Bairam ünnepekről hazatérni szándékozó utasokkal. A mindössze 150 férőhelyes kocsikba több mint háromszázan zsúfolódtak össze. A BBC tudósítója szerint a túlzsúfoltság szokásos dolog Egyiptomban.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, bár egyes feltételezések szerint nem kizárható a rövidzárlat. De az is elképzelhető, hogy az egyik utas ételmelegítéshez használt kempingfőzőjének gázpalackja robbant fel. A BBC tudósítója elmondta, hogy Egyiptomban megszokott, hogy az utasok a vonaton főznek maguknak ételt.