Jolán
2 °C
4 °C

Több mint háromszázhetven halott az egyiptomi vonattűzben

2002.02.20. 10:22
Legalább háromszázhetven halottja van a szerdai egyiptomi vonattűznek. A tragédia oka egyelőre ismeretlen, de az már biztos, hogy a vonaton túl sokan utaztak -jelentette a BBC.
Eddig legalább háromszázhetven halottja - köztük rengeteg a gyermek - van a múlt éjszakai egyiptomi vonattűznek - állítja az egyiptomi rendőrség. A vonat tizenegy kocsijából tíz teljesen kiégett, miután a Kairóból Luxorba tartó szerelvény Kairótól hetven kilométerre délre kigyulladt. A már lángokban álló vonat még körülbelül hat kilométert tett meg mire megállt al-Ayyat városánál.

A mentőegységek sok elszenesedett holttestet találtak, többen pedig akkor vesztették életüket, amikor a még mozgó vonatról próbáltak leugrani. Több embert az ablakokra szerelt fémrácsok ejtettek csapdába a lángoló szerelvényen. A mentőegységek a környéken lakókkal együtt kutatják át a helyszínt. A vonalat azonnal lezárták. Jelentések szerint nincs külföldi áldozata a szerencsétlenségnek.

Túlzsúfolt szerelvények

A vonat zsúfolásig megtelt az ötnapos dél-egyiptomban tartott Bairam ünnepekről hazatérni szándékozó utasokkal. A mindössze 150 férőhelyes kocsikba több mint háromszázan zsúfolódtak össze. A BBC tudósítója szerint a túlzsúfoltság szokásos dolog Egyiptomban.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, bár egyes feltételezések szerint nem kizárható a rövidzárlat. De az is elképzelhető, hogy az egyik utas ételmelegítéshez használt kempingfőzőjének gázpalackja robbant fel. A BBC tudósítója elmondta, hogy Egyiptomban megszokott, hogy az utasok a vonaton főznek maguknak ételt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?