Klaudia
-4 °C
2 °C

Bombázás helyett válságkezelés

2001.10.02. 14:59
A növekvő humanitárius katasztrófa Afganisztánban korlátozza a tálibok elleni katonai fellépést célzó amerikai terveket - írta kedden a The Times. Az amerikai és brit vezetés állítólag megállapodott abban, hogy elsőbbséget biztosítanak a menekültválság megoldásának.
A brit napilap amerikai és brit védelmi forrásokból úgy értesült, hogy az Afganisztánban kibontakozó humanitárius katasztrófa kérdése az amerikai Központi Parancsnokság egyre nagyobb idejét veszi igénybe, és George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair kormányfő megállapodott arról, hogy jelenleg e problémának kell elsőbbséget biztosítani.

"Háború" a hátország megnyerésére

A nyugati kormányok részvétele az afgán lakosság megmentésében az éhezéstől lehetőséget biztosít arra, hogy az afgán népet meggyőzzék: George W. Bush terrorizmus elleni harca nem korlátozódik a katonai akcióra, hanem a terroristahálózatok elleni koalíció kialakítását célozza. Az afgán nép "szívének és értelmének" megnyerése e cél fontos része - tették hozzá a források.

A menekültkatasztrófára való összpontosítás miatt kevéssé valószínű, hogy Bush elnök készen állna a tálibok elleni légicsapások elrendelésére a közeljövőben. Az élelmiszersegélyek és a bombázás nem jó kombináció - vélték védelmi források.

Millliókat fenyeget éhínség

Az ENSZ becslése szerint több mint hétmillió embert fenyeget éhínség a szárazság és háború sújtotta Afganisztánban. Becslések szerint 300 ezer ember élelme fogyhat ki a hét végére. Az országból Pakisztán és Irán felé menekülő tízezrek - akik az amerikai támadástól tartva hagyták el otthonukat - helyzete szintén riasztó, miután mindkét szomszédos ország lezárta határait előttük. Iránban és Pakisztánban már a jelenlegi válság előtt több millió afgán menekült tartózkodik.

Megindultak az első segélyszállítmányok

Az első brit humanitárius segélyszállítmány már hétfőn útnak indult a térségbe. London 40 tonnányi sátrat, ideiglenes menedék kialakítására használható eszközöket küldött az afgán határhoz közeli iráni Mashadba. A szállítmány része a brit kormány által az iráni-afgán határon összegyűlt menekültek megsegítésére múlt héten felajánlott 25 millió fontnyi adománynak - írta a brit lap. Az ENSZ szintén megkezdte a menekültek segélyezését. Hétfőn meg is érkezett Kabulba az első 200 tonna élelmiszer.