Szilárda
-4 °C
3 °C

Éhségzavargások törtek ki Haitin

2008.04.09. 07:00
Haiti Amerika legszegényebb országa, a lakosság 80 százaléka él bőven a szegénységi küszöb alatt. A kedden erőszakba torkolló tüntetések résztvevői René Préval elnök lemondását követelik a magas élelmiszerárak miatt.

ENSZ-békefenntartók oszlatták fel kedden gumilövedékkel és könnygázzal Haitin a tömeget, miután megostromolták az elnöki palotát. "Inkább golyó által vesszünk, mint éhen haljunk. Ha ránk lőnek, felgyújtjuk a várost" - mondta az egyik tüntető.

A zavargók barikádokat emeltek, gépkocsikat gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki, René Préval elnök lemondását követelve a magas élelmiszerárak miatt. Kórházi források szerint a fővárosban kitört zavargásokban legkevesebb nyolcan megsebesültek.

A tüntetések képei

A tüntetők a 9000 ENSZ-békefenntartó távozását is követelték, akiket részben szintén vétkesnek tartanak az élelmiszerárak emelkedéséért. A kéksisakosok 2004-ben érkeztek Haitiba, hogy rendet teremtsenek a Jean-Bertrand Aristide volt elnök elűzését követő káoszban.

Haitiban a múlt héten kezdődtek a magas élelmiszerárak miatti tüntetések az ország déli részében fekvő Les Cayes kikötővárosban és a fővárosban, Port-au-Princeben. Az erőszakos cselekmények során öten meghaltak és több mint harmincan megsebesültek.


View Larger Map

A kormány szerint a zavargásokat külső erők, így a zavarosban könnyen halászó kábítószercsempészek, valamint Guy Philippe szökésben lévő lázadóvezér hívei szítják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban elítélte az erőszakos cselekményeket, és támogatásáról biztosította a haiti kormányt és a békefenntartókat.

A Kuba közvetlen szomszédságában lévő, 8,5 millió lakosú Haiti az amerikai kontinens legszegényebb országa. Lakosságának 80 százaléka él napi két dollárból, azaz a szegénységi küszöb alatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!