Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Olmert nem akar lemondani

2007.05.02. 12:48
Izraelben a Kadima párt parlamenti csoportjának vezetője kívánja Olmert távozását tisztségéből azt követően, hogy egy kormánybizottság kimondta: a miniszterelnök és kormánya hibázott a libanoni hadműveletek megindításakor és levezénylésekor.

Izraelben a kormányzó Kadima párt parlamenti csoportjának vezetője szerint a tavalyi libanoni háborúban elkövetett hibák miatt elveszítette az ország bizalmát Ehud Olmert kormányfő, és ezért távoznia kell tisztségéből.

Avigdor Jicháki az izraeli rádióban hangoztatta: egy vezető akkor irányíthatja a közéletet, ha ahhoz meg van elsősorban a törvényes joga, és meg van iránta a bizalom. A miniszterelnöknek ennek megfelelően felelősen kell döntenie, és le kell mondania, hogy a Kadima vezetésével új koalíció jöjjön létre.

Ehud Olmert kormányfő arra intette politikai ellenfeleit, hogy gondolják meg, érdemes-e most rögtön tőkét kovácsolniuk szorult helyzetéből.

Megerősítette egyúttal, hogy a növekvő nyomás ellenére sem mond le. A kormány felelős a hibákért, de azért is felelősség terheli, hogy ezeket kijavítsa, mondta a kabinetülésen, és a "politikai játszmák" beszüntetését kérte.

Olmert és külügyminisztere, Cipi Livni között nyílt hatalmi harc veszélye fenyeget. A miniszterelnököt és védelmi miniszterét súlyosan elmarasztaló jelentés ismertetése után Olmert munkatársai azt vetették a kormányfő Kadima pártjához tartozó Livni szemére, hogy a miniszterelnök megbuktatására törekszik.

Egy magas rangú külügyi tisztségviselő szerdán neve elhallgatását kérve elárulta, hogy Livni egy közép-európai idő szerint délután három órára tervezett találkozón valóban távozásra fogja felszólítani Olmertet. Amír Perec védelmi miniszter izraeli médiabeszámolók szerint még szerdán benyújtja lemondását, legalábbis környezetéből ezt szivárogtatták ki.

Izraelben az emberek többsége kívánja Olmert távozását tisztségéből azt követően, hogy az Élijahu Vinograd nyugalmazott bíró vezette kormánybizottság egy előzetes jelentésében kimondta: a miniszterelnök és kormánya hibázott a libanoni hadműveletek megindításakor és levezénylésekor.

A szerdán közölt felmérés szerint az izraeliek 65 százaléka szeretné Olmert lemondását, tíz százaléknyian ellenzik, míg további 25 százaléknyian azt szeretnék, ha erre csak a végleges jelentés nyilvánosságra hozatala után kerülne sor.

Az emberek 51 százaléka előrehozott választásokat akar, 23 százaléka azt kívánja, hogy a jelenlegi törvényhozás maradjon Olmert és Amír Perec védelmi miniszter távozását követően, akit ugyancsak éles bírálat ért a jelentésben.

Az izraeliek 14 százaléka viszont úgy vélekedett a közvélemény-kutatás szerint úgy, hogy mindkét vezető őrizze meg tisztségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!