Valér
2 °C
8 °C

Több száz rab éhségsztrájkol

2008.05.25. 14:34
Több száz rab kezdett éhségsztrájkba egy észak-egyiptomi börtönben, miután a bírósági döntés ellenére továbbra is fogva tartják őket, pedig egyikük például 13 szabadon bocsátó végzést is fel tud mutatni. Emberjogi szervezetek szerint az ilyesmi nem egyedi eset az észak-afrikai országban.

Az észak-egyiptomi Alexandria közelében lévő Borg el-Arab fegyintézetben összesen 280 rab kezdett éhségsztrájkba. Az elítéltek szerint ugyanis annak ellenére tartják őket fogva, hogy a bíróság már szabadlábra helyezte őket. Egyikük azt állítja, hogy neki már 13 ilyen dokumentuma van, ennek ellenére még mindig börtönben ül.

"Minden határozat után elvittek a rendőrségre, hogy megkapjam a papírokat a szabadon engedésemről, de onnan rendre visszavittek a börtönbe" - mondta a neve elhallgatását kérő férfi. A rabok most azt tervezik, hogy Hoszni Mubarak elnökhöz fordulnak, hogy segítsen eljárni az ügyükben.

Emberjogi csoportok már többször bírálták Egyiptomot amiatt, hogy sokakat a bírósági határozat ellenére tartanak fogva a börtönökben.