Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Vegyi anyagokkal embereken kísérleteznek Észak-Koreában

2004.02.01. 15:46
Tömegpusztító fegyverek hatóanyagaival végeznek emberkísérleteket észak-koreai koncentrációs táborok foglyain, köztük gyerekeken - ez derül ki a BBC televízió vasárnap este műsorra tűzött feltáró riportjából. Hasonló gyanút már a legnagyobb londoni stratégiai kutatóintézet is megfogalmazott minap közzétett jelentésében.
A BBC 2-es csatornájának riportfilmje megszóltatja Észak-Korea pekingi nagykövetségének volt katonai attaséját, aki öt éve Dél-Koreába szökött, de korábban maga is egy észak-koreai koncentrációs táborban dolgozott.

Egész családokat kényszerítenek gázkamrába

Az álnéven szereplő volt diplomata beismerte, hogy maga is közvetlen részese volt tömeggyilkosságoknak - egy alkalommal 31 ember megölésében működött közre -, de hozzátette: a táborok személyzetének agyát azzal az ideológiával itatták át, hogy a rendszer ellenségeivel van dolguk, akik az ország minden bajának okozói.

Az illető - aki jelenleg a dél-koreai kormány tanácsadója észak-koreai katonai ügyekben - a BBC riporterének elmondta: tanúja volt, amint egész családokat, köztük kisgyerekeket terelnek be üvegből készült gázkamrákba, amelyekbe vegyi hatóanyagokat vezettek be egy csövön keresztül. A családok felnőtt tagjai még haláltusájukban is igyekeztek a gyerekeket életben tartani, úgy, hogy saját szájukból leheltek levegőt a gyerekek tüdejébe - mondta. A műsorban szakértők által hitelesnek minősített dokumentumokat mutatnak be, amelyek bizonyítják a kísérletek tényét.

Már a '90-es években kísérleteztek?

A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) január végén tette közzé jelentését az észak-koreai tömegpusztító fegyverekről. Ebben szerepelt - dezertőrök beszámolóit idézve - az a megállapítás, hogy a phenjani rezsim már a 90-es években végzett emberkísérleteket vegyi hatóanyagokkal; az egyik ilyen kísérletben állítólag 150 börtönlakó halt meg.

Az IISS jelentése szerint a már kifejlesztett észak-koreai vegyifegyver-készletről csak "erősen spekulatív" adatok állnak rendelkezésre. Dél-koreai hivatalos becslések 2500-5000 tonnára teszik ezt a készletet. Az IISS tanulmánya 17 olyan jelentős vegyipari létesítményt sorolt fel, amely alkalmas vegyi fegyverek előállítására.

Kétszázezren koncentrációs táborokban

A BBC vasárnap esti riportjában megszólaltatott tanú azt állítja, hogy a Kim Dzsong Il diktátor vezette rezsim nemcsak az ellenségnek minősített bírálókat vagy dezertőröket bünteti, de három nemzedékre visszamenőleg összes családtagjukat, valamint összes szomszédjukat és azok családtagjait is.

A The Observer című vasárnapi baloldali brit lap szerint egyes becslések 200 ezerre teszik az észak-koreai koncentrációs táborokban sínylődő foglyok számát.