Szilárda
-4 °C
2 °C

Megvertek egy magyar zenekart Szlovákiában – vagy mégsem?

2006.09.02. 23:21
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombat esti tüntetésén - a felvidéki magyarokat ért atrocitások ellen tiltakoztak a budapesti szlovák nagykövetség előtt - elterjedt a hír: újabb magyarverés történt Szlovákiában, ezúttal Ekecsen. Utánajártunk, tényleg magyarverés történt, csakhogy_ de inkább olvassák el!

A Hatvannégy Vármegye rendezvényen többen tudni vélték, hogy a Cool Head Clan nevű budapesti zenekar turnézott péntek este a túlnyomórészt magyarok lakta Csallóközben található Ekecsen, ahol a zenészeket megverték, a koncert le sem ment.

Jan Slota képét inzultálják a HVIM tüntetésén
Jan Slota képét inzultálják a tüntetésen

"Volt egy kis botrány, a helyi közönségből egy-két arc kiprovokálta a balhét." Ezt már Ozvald Oszi László, a Cool Head Clan koncertszervezője mondta az Indexnek. "Szlovákok voltak?" - kérdeztük. "Nem, magyarok, a koncerten csak magyarok voltak."

A zenekar tagjait nem bántották a felvidéki magyarok, de a zenészek jónak látták idő előtt befejezni a koncertet, mert elterjedt a hír, hogy a botrányokozók erősítést kértek, akik már útban is voltak a művház felé. Ozvald Oszi László inkább azon sopánkodott, hogy a koncertjeiket nem biztosítják rendezők. "De ennek semmi köze a magyar-szlovák balhéhoz" - mondta.

A vajdasági sorozatos magyarverések idején is voltak hasonló rémhírek. Az egyik legérdekesebb Bajsán esett meg 2005 januárjának végén, amikor mobiltelefont raboltak két magyar fiútól. A támadást a "Tudjátok-e merre van Panonija?" kérdéssel vezették fel, bár ebből nem következik az, hogy etnikai incidensről volt szó, Panonija ugyanis egy Bajsa melletti, szerbek lakta település.

Később a fiúk is meglepődve értesültek arról, hogy a budapesti sajtóban az esetet magyarverésként tüntették fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!