Gerzson
-3 °C
3 °C

Újabb észak-koreai atomrobbantásokra számít Amerika

2006.10.30. 11:08
Egy amerikai tábornok szerint lesznek még atomrobbantások Észak-Koreában, és azt sem tartja kizártnak, hogy az eddigieknél kifinomultabb rakétákat is tesztelnek majd. A múlt heti hadgyakorlaton öt rakétát lőttek ki, ami egy szöuli lap szerint több az átlagosnál.

Észak-Korea öt rakétát lőtt ki a múlt héten hadgyakorlat közben, állítja egy szöuli lap, míg a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka azt valószínűsíti, hogy Phenjan újabb nukleáris fegyverkísérleteket fog végrehajtani. Dél-Korea szerint továbbra is nagy mozgolódás érzékelhető a tesztek végrehajtásának helyszínén, írja a BBC.

A nagy példányszámú Csoszun Ilbo szöuli lap azt írta hétfőn, hogy a múlt héten katonai gyakorlatot tartottak Észak-Korea nyugati részén, a hadművelet idején öt föld-levegő és levegő-föld rakétát lőttek ki. Hatótávolságuk 10 és 50 kilométer között volt.

A rakétákat évente tartott hadgyakorlat keretében tesztelték, de a lap megjegyzi, ritka az, amikor egyszerre ilyen sokat vetnek be gyakorlatozás közben. A dél-koreai védelmi miniszter nem volt hajlandó kommentálni a szöuli lap értesülését.

Dacolva a nemzetközi közösség ellenkezésével, Észak-Korea október 9-én föld alatti atomrobbantást hajtott végre. Júliusban hét ballisztikus rakétát próbáltak ki, közülük az egyik hosszú hatótávolságú volt, ez röviddel a kilövése után lezuhant.

Folytatódnak a nukleáris kísérletek

A Dél-Koreában állomásozó 29 ezer fős amerikai kontingens parancsnoka, Burwell Bell tábornok hétfői sajtótájékoztatóján azt valószínűsítette, hogy az északi kommunista ország újabb nukleáris kísérletet fog végrehajtani. A tábornok állítását nem támasztotta alá hírszerzési adatokkal.

"Csak feltételezhetem, hogy miután végrehajtottak egy kísérletet, valamikor a jövőben továbbiakat fogunk látni nukleáris robbanószerkezetekkel" - mondta Bell, aki nem zárta ki, hogy Phenjan rakétákkal és más fegyverekkel is kísérletezni fog. A tábornok biztos abban, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetséges hadereje meg tudna akadályozni egy esetleges észak-koreai agressziót, és visszavágna bármilyen támadást.

Bell ugyanakkor a válság diplomáciai rendezésére szólított fel. "Nemcsak azt szeretném, hogy Észak-Korea állítsa le a kísérletezést az ilyen fegyverekkel, hanem azt is, hogy hagyjon fel a gyártásukkal, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz" - mondta.