Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Powell kommunikálna Phenjannal

2002.12.30. 18:55
Colin Powell amerikai külügyminiszter az Észak-Koreával szembeni politikán enyhítve jelezte, hogy Washington nem hivatalos formában hajlandó szóba állni a phenjani kormánnyal.
Az amerikai külügyminiszter vasárnap este több amerikai tv-társaságnak is nyilatkozott. Közölte, hogy az Egyesült Államok nem tervez katonai fellépést Észak-Korea ellen, s még csak válságnak sem volt hajlandó minősíteni Phenjan bejelentését a jongbjoni atomerőmű újraindításáról, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelőinek kiutasításáról. Powell válság helyett "súlyos helyzetről" beszélt. Jelezte, hogy az amerikai kormány keresi a "kommunikálás" módját Phenjannal, noha elveti a közvetlen tárgyalások lehetőségét, ami engedmény lenne a provokációval szemben, a kötelezettségek megszegésének a megjutalmazása.

Az ABC televízióban Powell hangsúlyozta, hogy a kormánya más a politikát követ, mint a Clinton-kormányzat, amely annak idején támadást helyezett kilátásba a jongbjoni nukleáris létesítmény ellen. Powell kijelentette: mi nem mondjuk meg, hogy mit teszünk, vagy esetleg nem teszünk.

Nem tudnák megvédeni a környező országokat

A The New York Times hétfői száma szerint George Bush amerikai elnök és tanácsadói arra a következtetésre jutottak, hogy Észak-Korea határozott figyelmeztetése csak a válság érzetét keltené, amit Phenjan szeretne és Washington el akar kerülni. A kormány Phenjan gazdasági elszigetelésének a stratégiáját választotta, ami azonban mind az ellenzéki demokratákban, mind pedig a republikánusokban kételyeket ébreszt. Richard Lugar indianai republikánus szenátor, aki a januárban összeülő új kongresszusban a szenátus külügyi bizottságának elnöke lesz, az NBC televíziónak nyilatkozva válságnak nevezte az észak-koreai fejleményeket. Lugar szerint a tárgyalások elkerülhetetlenek, folytassák azokat közvetlenül vagy közvetve.

Az elnök több nemzetbiztonsági tanácsadója is úgy nyilatkozott, hogy Powell vasárnap egyszerűen csak a katonai realitásoknak adott hangot, annak a felismerésnek, hogy az Egyesült Államok nem tudja hatékonyan megvédeni Dél-Koreát vagy Japánt egy észak-koreai ellentámadástól, ha lebombázza a jongbjoni nukleáris létesítményeket.

Konkurens diktatúrák

Washington mindenesetre magyarázkodásra kényszerül: miért vonultat fel csapatokat Irak közelében, miközben az ENSZ fegyverzetellenőrei akadálytalanul folytathatják tevékenységüket, miért hirdet türelmes diplomáciát ugyanakkor egy másik ország esetében, amely kiutasította a NAÜ ellenőreit és bejelentette, hogy haladéktalanul újraindítja a plutónium előállítására alkalmas atomerőművét.