Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az észak-koreaiak vallottak nukleáris fegyvereikről

2003.04.24. 21:51
Észak-koreai illetékesek közölték az Egyesült Államokkal, hogy Phenjannak van nukleáris fegyvere - jelentették be amerikai kormányzati források csütörtökön Washingtonban. A CNN szerint a Kínában folyó tárgyalásokon a koreai fél elismerte, amit mindig is tudott az amerikai kormányzat.
Észak-Korea képviselői beismerték, hogy hazájuk atomfegyverrel rendelkezik - közölték csütörtökön amerikai kormányzati illetékesek Washingtonban. A tisztségviselők arra a bejelentésre hivatkoztak, amelyet észak-koreai küldöttek tettek a kínai fővárosban folyó háromoldalú tárgyalásokon. Ezeknek témája a phenjani rendszer atomerőművének újbóli beindítása nyomán támadt nemzetközi konfliktus, illetve annak megoldása volt.

"Évek óta hittük, hogy Phenjannak vannak atomfegyverei, ebből a szempontból nem ért minket meglepetés - jelentette ki Richard Boucher amerikai külügyi szóvivo. - Észak-Korea és Kína a pekingi tárgyalásokon sok mindent elmondott, mi ezt alaposan elemezni fogjuk, és azután eldöntjük, hogy mit tegyünk."

A szerdán kezdődött amerikai-koreai-kínai tárgyalások csütörtökön, egy nappal a tervezettnél korábban véget értek. Az amerikai fél arra hivatkozva nyilvánította befejezettnek a párbeszédet, hogy "nem hagyja magát megfélemlíteni holmi (észak-koreai) harcias nyilatkozatoktól".

Rosszul teszik

"Az észak-koreaiak rosszul teszik, ha abban a hiszemben távoznak a pekingi tárgyalásokról, hogy az Egyesült Államokat és partnereit megfélemlítik a harcias nyilatkozatok vagy fenyegetések" - jelentette ki Washingtonban az amerikai külügyminiszter.

Colin Powell szerint további kétoldalú megbeszélésekre kerülhet sor az Egyesült Államok és Kína vagy Kína és Észak-Korea között. Egy másik kormányzati illetékes szerint azonban nem biztos, hogy ez valóban így lesz. "A (pekingi) tárgyalások nem szakadtak félbe, a tárgyalások véget értek, méghozzá időnek előtte. Mindenki elmondta a magáét" - idézte a Reuters a név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselőt.