Auguszta
-3 °C
2 °C

Gyanús mozgások Észak-Koreában

2006.10.17. 06:59
Az amerikai hírszerző szolgálatok hétfőn megerősítették, hogy Észak-Korea valóban kísérleti atomrobbantást hajtott végre október 9-én. Amerikai kémműholdak most ismét előkészületeket észleltek az atomkísérlet helyének közelében.

Amerikai és japán sajtóértesülések szerint Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantásra készülhet. Az NBC és az ABC amerikai televízió amerikai hírszerző szolgálatokhoz közelálló forrásokra közölte, hogy amerikai kémműholdak gyanús mozgásokat észleltek annak a helynek a közelében, ahol Észak-Korea október 9-én végrehajtotta első földalatti atomrobbantását. A hírszerző szolgálatok nem zárják ki, hogy Észak-Korea újabb atomrobbantásra készülhet. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy az újabb nukleáris kísérletre hamarosan sor kerül.

Az újabb atomkísérletre utaló jelekkel Dél-Korea is "tisztában van", jelentette a dél-koreai Yonhap News kormányzati forrásokra hivatkozva. A dél-koreai titkosszolgálatok a hírügynökség értesülései szerint fokozták együttműködésüket amerikai társszerveikkel.

A Yonhap japán hírügynökség meg nem nevezett dél-koreai kormányzati tisztviselőkre hivatkozva ugyancsak azt jelentette, hogy Szöulhoz olyan információk jutottak el, amelyek újabb észak-koreai atomkísérlet előkészítésére utalhatnak. Több hírszerzési jelentés beszámolt egy újabb atomkísérlet lehetőségéről, de nem tudni, hogy mennyire megbízhatóak ezek az értesülések.

Aszo Taro japán külügyminiszter kedden közölte, hogy Japán kapott olyan információkat, amelyek szerint Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet hajthat végre. Ezek részleteiről azonban mondhat el semmit, jelentette ki újságíróknak.

Nyomásgyakorlás

Az amerikai hírszerző szolgálatok hétfőn erősítették meg, hogy Észak-Korea valóban kísérleti atomrobbantást hajtott végre október 9-én. A föld alatti robbantás ereje kisebb volt egy kilotonnánál, tehát viszonylag csekély erejű nukleáris szerkezetről van szó, közölte John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató hivatala.


A USS Kitty Hawk (jobb oldalon)

George Bush amerikai elnök a Fox News hírtelevíziónak hétfőn adott nyilatkozatában elutasította a kétoldalú tárgyalások lehetőségét Észak-Koreával, de úgy vélte, hogy az Egyesült Államok és az Észak-Koreával szomszédos országok nyomása rákényszeríti Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőit "bizonyos választásokra". Bush nagy súlyt fektet a válság multilaterális diplomáciai megközelítésére, mivel szerinte az elődje, Bill Clinton politikáját jellemző kétoldalú lépések és megállapodások politikája "nem működött". Hangsúlyozta, véleménye szerint minél több vezető mondja ugyanazt Észak-Koreának, annál valószínűbb, hogy a válságot békés eszközökkel sikerül megoldani.

Hadgyakorlatra indult a Kitty Hawk

A Kitty Hawk repülőgép-hordozó vezetésével kedden útnak indult az amerikai haditengerészet csapásmérő egysége a Tokiói-öbölben fekvő jokoszukai haditengerészeti támaszpontról, hogy hadgyakorlatot végezzen a Japán-tengeren, a Koreai-félsziget térségében.

A 86 ezer tonna vízkiszorítású repülőgép-anyahajó előbb a Tokiói-öblöt kelet felől lezáró Bószó-félsziget térségében, majd novemberben a japán tengerészeti erők hajóival közösen a Japán-tengeren, közvetlenül a Koreai-félsziget térségében gyakorlatozik. A Bószó-félszigetnél a repülők fel- és leszállását fogják gyakorolni. A Kitty Hawk megközelítőleg nyolcvan repülőgépet és nyolc helikoptert hordoz, kíséretét általában rakétacirkáló, torpedórombolók és tengeralattjáró képezi.

Észak-Koreának nagy árat kell fizetnie

Észak-Koreának nagy árat kell fizetnie, amiért a nemzetközi ellenkezés dacára folytatta atomprogramját, és a múlt héten kísérleti atomrobbantást hajtott végre, közölte Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes hétfőn a dél-koreai fővárosban. Az amerikai diplomata szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek keményen kell dolgoznia azért, hogy érvényt szerezzen a hét végén megszületett, Phenjannal szemben büntetőintézkedéseket bevezető ENSZ biztonsági tanácsi határozatnak.

Az Egyesült Államok várhatólag nyomás alá helyezi Dél-Koreát, hogy Szöul - Phenjan második legfontosabb kereskedelmi partnere Kína után - alkalmazza a BT-határozatban felsorolt szankciókat Észak-Koreával szemben.

A Bank of China nem utal Észak-Koreába

Japán sajtóértesülés szerint a második legnagyobb kínai bank részlegesen leállította az Észak-Koreába irányuló pénzátutalásokat. Az Aszahi Simbun című japán baloldali napilap egy banktisztviselőre hivatkozva kedden azt írta, hogy a Bank of China döntése összefüggésben áll az Észak-Koreát kemény pénzügyi és kereskedelmi, valamint diplomáciai szankciókkal sújtó BT-határozattal. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúlag fogadta el a határozatot, válaszul az Észak-Korea által október 9-én végrehajtott földalatti atomrobbantásért.

Kína szögesdrótkerítést épített észak-koreai határának egy szakaszán két nappal azután, hogy Phenjan bejelentette, kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A 2,5 méter magas drótkerítés a Jalu (Yalu) folyó mentén mintegy húsz kilométer hosszan húzódik. A kínai vámosok hétfőn már a szokásosnál szigorúbban ellenőrizték az Észak-Koreába tartó teherautók rakományát.