Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Kivégzik az észak-koreai menekülteket?

2005.02.11. 12:01
Nyilvános kivégzésekkel rettenti el polgárait az emigrálástól Észak-Korea, állítja egy dél-koreai segélyszervezet. Az általában megbízható civil szervezet hetven kivégzésről tud. Nyolc vagy kilenc, Kínából visszatoloncolt szökevényt állításuk szerint nyilvánosan végeztek ki.

Hetven Észak-Koreába visszatoloncolt menekültet végeztek ki a múlt hónapban, állítja egy dél-koreai segélyszervezet. A menekültek sikeresen szöktek át a kínai határon, ám a kínai hatóságok rövid úton visszatoloncolták őket a sztálinista diktatúrába. A szökevényeket segítő dél-koreai civil szervezet tudomása szerint a visszatoloncoltak közül nyolcat vagy kilencet nyilvánosan végeztek ki, hogy ezzel példát statuáljanak.

A szervezet Kínában élő informátorok közlésére hivatkozott. Az adatokat független forrásból nem lehetett megerősíteni, de az említett szervezet általában megbízható értesülésekkel rendelkezik Észak-Koreára vonatkozóan. Dél-koreai kormánykörök nem tudnak a kivégzésekről.

A phenjani rezsim egyetlen fontos külföldi szövetségese Kína, amelynek hatóságai gyakran visszatoloncolják a határon átszökő észak-koreai menekülteket. Feltevések szerint a kínai területen bujkáló koreaiak száma elérheti a 300 ezret.

Szöul óvatos diplomáciai manővereket folytat annak érdekében, hogy kivándorlási lehetőséget csikarjon ki a Dél-Koreába vágyó észak-koreaiaknak.