Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Észak-Korea megnyitja atomkomplexumait

2002.09.19. 11:52
Miután nemrégiben felrebbent a hír, hogy Észak-Korea közel ötezer tonnányi vegyi fegyverrel rendelkezhet, Kim Dzsong Il beleegyezett, hogy nemzetközi ellenőrök lépjenek be Észak-Korea nukleáris komplexumaiba. Észak-Korea politikai elszigeteltségének végét jelenti az is, hogy fél évszázad után felszedik az aknákat a két Korea határán és még az idén megindulhat a közlekedés és a kereskedelem a félszigeten.
Észak-Korea hajlandó arra, hogy nemzetközi megfigyelőket engedjen be az ország atomkomplexumaiba - állítja Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásai után.

Hol lakik a Gonosz?
A dél-koreai védelmi minisztérium szerint az Észak-Korea közel ötezer tonnányi vegyi fegyverrel rendelkezik, és ezt a mennyiséget képes lenne egy év alatt akár megduplázni. Az északiak állítólag 13 féle, bármikor bevethető halálos baktériummal rendelkeznek és hadiiparuk évente egy tonna biológiai fegyver előállítására képes. Vegyifegyver-arzenáljuk pedig 17 különböző fegyvertípusból áll. Észak-Koreát George Bush amerikai elnök a "gonosz tengelyét" alkotó országokhoz sorolta és azzal vádolta, hogy tömegpusztító fegyvereket fejlesztett ki.

Se atombomba, se rakétakísérletek

A kommunista ország eddig nem volt hajlandó részletes információt adni arról, hogy vajon rendelkezik-e az atombomba előállításához szükséges technológiával. Most azonban az ország nukleáris programjáról, és a komplexumok átvizsgálásáról is egyeztetni fognak Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőivel. Észak-Korea még 1994-ben állapodott Washingtonnal arról, hogy leállítja nukleáris fegyverzeti programját, és cserébe támogatást kap atomerőművek építéséhez. Észak-Korea azt is bejelentette, hogy 2003 után sem folytatja a rakétakísérleteket - jelentette a BBC.

Diplomáciai áttörés

Koidzumi hivatalos látogatását diplomáciai áttörésként értékeli, amely segítheti Észak-Korea kiszakadását a teljes elszigetelésből. Kim Dzsong Il arra is hajlandó volt, hogy bocsánatot kérjen Japántól az 1970-es és '80-as években elrabolt japán állampolgárokért. Az észak-koreai ügynökök összesen 13 japánt raboltak el, akik közül időközben nyolcan elhaláloztak. Kim Dzsong Il azt állítja, hogy a nyolc ember természetes körülmények között hunyt el.

Aknamentesítés felsőfokon

Dél- és észak-koreai katonák csütörtökön megkezdték a két ország közti fegyvermentesített övezetbe telepített aknák felszedését, hogy lehetővé tegyék a fél évszázada megosztott félsziget egyesítéséhez elengedhetetlen vasúti és közúti összeköttetés megteremtését - írja az MTI. Az övezetet szerdán nyitották meg ünnepélyesen az egyesítési folyamat jegyében. Most mindkét oldalról 2-2 kilométernyi hosszan és egyelőre mintegy 100-250 méter szélességben hatolnak az aknamentesítők az övezetbe, hogy aztán középen találkozzanak.

A hidegháború vége

A két Koreát a tervek szerint már az idén újra összekötik közúton, majd vasúton. Az utak korábban is léteztek, de az 1950-53-as koreai háborúban az összeköttetés megszakadt. A két Korea jogilag még ma is háborúban áll, mert a háborút annak idején csak tűzszünet zárta le. A szerdán megnyitott - a félszigetet teljes szélességében, körülbelül 250 kilométeren át átszelő - demilitarizált zóna a Föld utolsó hidegháború teremtette határa volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!