Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea megnyitja atomkomplexumait

2002.09.19. 11:52
Miután nemrégiben felrebbent a hír, hogy Észak-Korea közel ötezer tonnányi vegyi fegyverrel rendelkezhet, Kim Dzsong Il beleegyezett, hogy nemzetközi ellenőrök lépjenek be Észak-Korea nukleáris komplexumaiba. Észak-Korea politikai elszigeteltségének végét jelenti az is, hogy fél évszázad után felszedik az aknákat a két Korea határán és még az idén megindulhat a közlekedés és a kereskedelem a félszigeten.
Észak-Korea hajlandó arra, hogy nemzetközi megfigyelőket engedjen be az ország atomkomplexumaiba - állítja Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásai után.

Hol lakik a Gonosz?
A dél-koreai védelmi minisztérium szerint az Észak-Korea közel ötezer tonnányi vegyi fegyverrel rendelkezik, és ezt a mennyiséget képes lenne egy év alatt akár megduplázni. Az északiak állítólag 13 féle, bármikor bevethető halálos baktériummal rendelkeznek és hadiiparuk évente egy tonna biológiai fegyver előállítására képes. Vegyifegyver-arzenáljuk pedig 17 különböző fegyvertípusból áll. Észak-Koreát George Bush amerikai elnök a "gonosz tengelyét" alkotó országokhoz sorolta és azzal vádolta, hogy tömegpusztító fegyvereket fejlesztett ki.

Se atombomba, se rakétakísérletek

A kommunista ország eddig nem volt hajlandó részletes információt adni arról, hogy vajon rendelkezik-e az atombomba előállításához szükséges technológiával. Most azonban az ország nukleáris programjáról, és a komplexumok átvizsgálásáról is egyeztetni fognak Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőivel. Észak-Korea még 1994-ben állapodott Washingtonnal arról, hogy leállítja nukleáris fegyverzeti programját, és cserébe támogatást kap atomerőművek építéséhez. Észak-Korea azt is bejelentette, hogy 2003 után sem folytatja a rakétakísérleteket - jelentette a BBC.

Diplomáciai áttörés

Koidzumi hivatalos látogatását diplomáciai áttörésként értékeli, amely segítheti Észak-Korea kiszakadását a teljes elszigetelésből. Kim Dzsong Il arra is hajlandó volt, hogy bocsánatot kérjen Japántól az 1970-es és '80-as években elrabolt japán állampolgárokért. Az észak-koreai ügynökök összesen 13 japánt raboltak el, akik közül időközben nyolcan elhaláloztak. Kim Dzsong Il azt állítja, hogy a nyolc ember természetes körülmények között hunyt el.

Aknamentesítés felsőfokon

Dél- és észak-koreai katonák csütörtökön megkezdték a két ország közti fegyvermentesített övezetbe telepített aknák felszedését, hogy lehetővé tegyék a fél évszázada megosztott félsziget egyesítéséhez elengedhetetlen vasúti és közúti összeköttetés megteremtését - írja az MTI. Az övezetet szerdán nyitották meg ünnepélyesen az egyesítési folyamat jegyében. Most mindkét oldalról 2-2 kilométernyi hosszan és egyelőre mintegy 100-250 méter szélességben hatolnak az aknamentesítők az övezetbe, hogy aztán középen találkozzanak.

A hidegháború vége

A két Koreát a tervek szerint már az idén újra összekötik közúton, majd vasúton. Az utak korábban is léteztek, de az 1950-53-as koreai háborúban az összeköttetés megszakadt. A két Korea jogilag még ma is háborúban áll, mert a háborút annak idején csak tűzszünet zárta le. A szerdán megnyitott - a félszigetet teljes szélességében, körülbelül 250 kilométeren át átszelő - demilitarizált zóna a Föld utolsó hidegháború teremtette határa volt.