Ervin
14 °C
21 °C

Észak-Korea lesz következő?

2003.04.03. 21:27
Észak-Korea és az Egyesült Államok atomvitájában benne rejlik a háború eshetősége is - véli az ENSZ észak-koreai különmegbízottja. Maurice Strong nem hiszi, hogy az Egyesült Államok meg akarná támadni Észak-Koreát, sem azt, hogy Phenjan háborút akar. Kockázati tényezőt jelent viszont a bizalom hiánya.
Maurice Strong londoni sajtótájékoztatóján csütörtökön kijelentette: a háború szükségtelen, következményeiben elgondolhatatlan, de bekövetkezése lehetséges. Hozzátette, nem hiszi, hogy az Egyesült Államok meg akarná támadni Észak-Koreát, sem azt, hogy Phenjan háborút akar. Kockázati tényezőt jelent viszont a bizalom hiánya.

Észak-Korea a háborúra készül?

A feszültség amiatt növekedett meg, hogy Észak-Korea amerikai közlés szerint bevallotta: titokban folytatja atomfegyverprogramját, pedig előzőleg annak befagyasztására vállalt kötelezettséget. Később Phenjan kiutasította az országban tartózkodó ENSZ-felügyelőket, felmondta az atomsorompó-szerződést, és - állítólag csakis békés célokra - újraindított egy atomerőművet.

Strong úgy írta le Észak-Koreát, hogy az háborúra készül, és aggódik a békéért. Az Irakban kezdett hadművelet, amelyet az Egyesült Államok irányít, növelte az aggodalmakat Észak-Koreában, hogy az ország esetleg Washington következő célpontjává válhat.

Jönnek a gazdasági szankciók?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a jövő héten foglalkozik a témával, és a megbeszélésen szóba jöhet, hogy Észak-Koreát gazdasági szankciókkal sújtják - erősítette meg Strong. Phenjan korábban jelezte, hogy a szankciók meghirdetését egyenértékűnek tekintené egy hadüzenettel. Strong most leszögezte: nem várható, hogy a BT gyorsan dönt a szankciókról, a jövő szerdai vitában aligha születik bármilyen határozat.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft