Klaudia
-3 °C
3 °C

Rakétaelhárító védi az összes izraeli repülőgépet

2006.02.16. 15:12
Az El-Al izraeli légitársaság rakétaelhárító rendszerrel szerelte fel utasszállító gépeit. A döntés azok után született, hogy 2002-ben rakétával próbáltak meg kilőni egy El-Al járatot.

Az El-Al izraeli légitársaság válaszul a terroristafenyegetésekre, a világon elsőként szerelte fel utasszállító gépeit rakétaelhárító rendszerrel, jelentette a Haarec. Az elterelő szerkezet automatikusan működésbe lép, ha a fedélzeten elhelyezett szenzorok hőkereső rakétát észlelnek.

Az izraeli tervezésű járatvédelmi rendszer ára gépenként egymillió dollár (több mint 210 millió forint), a szerkezetekkel az El-Al teljes flottáját felszerelik. Az egyelőre kérdéses, hogy csak a 29 El-Al tulajdonban lévő repülő kapja meg a felszerelést, vagy az 5 bérelt gépre is vonatkozik az előírás. Az El-Al a hírt nem kommentálta, mert biztonsági kérdésekben nem akarnak állást foglalni.

Izrael 2002-ben kezdte mérlegelni, hogy felszereli utasszállítóit rakétaelhárító rendszerrel. Ekkor ugyanis az El-Al egy járatát vállról indítható rakétával próbálták kilőni Kenya légterében. Az elkövetők, akik az al-Kaida kötelékébe tartoztak, elvétették célpontjukat. Izrael feladata már csak az volt, hogy a katonai célokra használt elhárító rendszert át tudják formálni egy utasszállító repülő igényeire.

Elemzők szerint a legtöbb légitársaság túl költségesnek vagy túl megbízhatatlannak tartaná egy hasonló eszköz alkalmazását, az sem biztos, hogy minden társaság minden útvonalán ez szükséges lenne, írja a USA Today. A Bush adminisztráció a témában megvalósíthatósági tanulmányt is készíttetett, majd arra jutott, hogy érdemesebb az Egyesült Államok reptereit felszerelni rakétaelhárító rendszerekkel.

Az El-Al rendszerét, melynek neve Flight Guard (a járat örzője) az izraeli hadsereg mérnökei, és egy állami repülőgépgyártó társaság munkatársai fejlesztették. Az izraeli közlekedési miniszter 2004-ben jelentette be, hogy megkezdik a repülők felszerelését az új eszközzel, amit azóta a flotta egyre több gépére kiterjesztettek.