Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Republikánus győzelem az időközi választásokon

2002.11.06. 11:05
Többséget szereztek a republikánusok a szenátusban, de előrejelzések szerint a pártnak az időközi választásokon az alsóházba is sikerült több képviselőt juttatnia, mint a demokratáknak. Az elnök öccse, Jeb Bush ugyancsak biztos befutónak ígérkezik a floridai kormányzóválasztáson.
Jim Talent republikánus jelölt missouri győzelmével a republikánusok megszerezték ötvenedik mandátumukat a száztagú szenátusban a kedden kezdődött időközi választásokon. Ez elvileg a felsőházi többség megszerzését is jelenti a republikánusoknak, mert kiegyenlített szavazás esetén Dick Cheney republikánus alelnöknek döntő szavazati joga van. A szenátusban eddig egy fős többsége volt a demokratáknak, miután az egyik republikánus képviselő átült a függetlenekhez.

Többség a kongresszusban is

Az alsóház 435 képviselői helye közül eddigi eredmények alapján 226 van a republikánusok, 203 pedig a demokraták kezében, jelentette a BBC. Egy helyet független jelölt foglalhat el, öt hely sorsa még bizonytalan. George W. Bush a harmadik olyan amerikai elnök az elmúlt száz évben, akinek pártja többséget tud szerezni a képviselőházban az időközi választásokon. Ez utoljára Bill Clintonnak (1998), és Franklin Rooseveltnek (1934) sikerült. Az elnök öccse, Jeb Bush floridai kormányzót egyébként a BBC adatai szerint újból megválasztották.

Megbukott az elkékült jelölt
Mindössze a szavazatok 3 százalékát szerezte meg a "montanai kék szenátorjelöltként" elhíresült Stan Jones. A férfi bőrszíne egy évvel ezelőtt enyhén elkékült, mert a szabadelvű politikus ezüstoldat fogyasztásával próbálta elkerülni a betegségeket. A választáson Max Baucus demokrata jelölt győzőtt, a szavazatok 63 százalékának megszerzése után. (CNN)
Az időközi választásokon az amerikai választópolgárok megválasztják az új képviselőházat (435 képviselő), megújítják a száztagú szenátus egyharmadát (34 szenátor). Ezenkívül harminchat államban kormányzót is választanak. Számos államban tartanak népszavazást is különféle helyi ügyekben.

Drága kampány

Mindkét párt a várakozásokkal ellentétben sokkal többet költött a kampányra, főleg a szenátori választások szempontjából kulcsfontosságú területeken. A hirdetések hatásosak lehettek, mert jelentések szerint a célba vett területeken a szokásosnál magasabb volt a részvételi arány. Mivel az illetékesek szerették volna elkerülni a két évvel ezelőtti elnökválasztáson történt botrányokat, országszerte több mint négyszázan ellenőrizték a választások tisztaságát.