Piroska
3 °C
3 °C

Republikánus győzelem az időközi választásokon

2002.11.06. 11:05
Többséget szereztek a republikánusok a szenátusban, de előrejelzések szerint a pártnak az időközi választásokon az alsóházba is sikerült több képviselőt juttatnia, mint a demokratáknak. Az elnök öccse, Jeb Bush ugyancsak biztos befutónak ígérkezik a floridai kormányzóválasztáson.
Jim Talent republikánus jelölt missouri győzelmével a republikánusok megszerezték ötvenedik mandátumukat a száztagú szenátusban a kedden kezdődött időközi választásokon. Ez elvileg a felsőházi többség megszerzését is jelenti a republikánusoknak, mert kiegyenlített szavazás esetén Dick Cheney republikánus alelnöknek döntő szavazati joga van. A szenátusban eddig egy fős többsége volt a demokratáknak, miután az egyik republikánus képviselő átült a függetlenekhez.

Többség a kongresszusban is

Az alsóház 435 képviselői helye közül eddigi eredmények alapján 226 van a republikánusok, 203 pedig a demokraták kezében, jelentette a BBC. Egy helyet független jelölt foglalhat el, öt hely sorsa még bizonytalan. George W. Bush a harmadik olyan amerikai elnök az elmúlt száz évben, akinek pártja többséget tud szerezni a képviselőházban az időközi választásokon. Ez utoljára Bill Clintonnak (1998), és Franklin Rooseveltnek (1934) sikerült. Az elnök öccse, Jeb Bush floridai kormányzót egyébként a BBC adatai szerint újból megválasztották.

Megbukott az elkékült jelölt
Mindössze a szavazatok 3 százalékát szerezte meg a "montanai kék szenátorjelöltként" elhíresült Stan Jones. A férfi bőrszíne egy évvel ezelőtt enyhén elkékült, mert a szabadelvű politikus ezüstoldat fogyasztásával próbálta elkerülni a betegségeket. A választáson Max Baucus demokrata jelölt győzőtt, a szavazatok 63 százalékának megszerzése után. (CNN)
Az időközi választásokon az amerikai választópolgárok megválasztják az új képviselőházat (435 képviselő), megújítják a száztagú szenátus egyharmadát (34 szenátor). Ezenkívül harminchat államban kormányzót is választanak. Számos államban tartanak népszavazást is különféle helyi ügyekben.

Drága kampány

Mindkét párt a várakozásokkal ellentétben sokkal többet költött a kampányra, főleg a szenátori választások szempontjából kulcsfontosságú területeken. A hirdetések hatásosak lehettek, mert jelentések szerint a célba vett területeken a szokásosnál magasabb volt a részvételi arány. Mivel az illetékesek szerették volna elkerülni a két évvel ezelőtti elnökválasztáson történt botrányokat, országszerte több mint négyszázan ellenőrizték a választások tisztaságát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!