Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb francia csapatok érkeztek Elefántcsontpartra

2002.09.22. 11:06
Franciaország fegyveres alakulatokat küldött a nyugat-afrikai Elefántcsontpartra, ahol csütörtök óta folynak a kormányerők és a lázadók közötti összecsapások.
A francia katonák vasárnap már meg is érkeztek Abidjanba, hogy megvédjék az afrikai országban tartózkodó francia, illetve külföldi állampolgárok biztonságát. Szombat éjszaka két repülőgépen szállították a katonai erősítést az országba, mivel az Abidjanban eredetileg állomásozó 500 fős francia egység képtelen lett volt szavatolni a külföldiek biztonságát.

A francia nagykövetség katonai attaséja szerint az akció nem az afrikai állam belügyeibe való beavatkozás, hanem szigorúan csak az országban tartózkodó külföldiek védelme.

A csütörtökön kitört puccsnak szombatig 270 halottja és mintegy 300 sebesültje volt, az áldozatok között van az ország belügyminisztere, Emile Boga Dudou is.

Laurent Gbagbo elnök beszédében totális háborút ígért a zendülők ellen. Az államfő szóvivője, Toussaint Alain Párizsban elmondta: az elefántcsontparti kormány tudja, ki áll a puccskísérlet mögött, és hogy a lázadókat külföldi felszerelésekkel látták el.