Piroska
3 °C
4 °C

Újabb francia csapatok érkeztek Elefántcsontpartra

2002.09.22. 11:06
Franciaország fegyveres alakulatokat küldött a nyugat-afrikai Elefántcsontpartra, ahol csütörtök óta folynak a kormányerők és a lázadók közötti összecsapások.
A francia katonák vasárnap már meg is érkeztek Abidjanba, hogy megvédjék az afrikai országban tartózkodó francia, illetve külföldi állampolgárok biztonságát. Szombat éjszaka két repülőgépen szállították a katonai erősítést az országba, mivel az Abidjanban eredetileg állomásozó 500 fős francia egység képtelen lett volt szavatolni a külföldiek biztonságát.

A francia nagykövetség katonai attaséja szerint az akció nem az afrikai állam belügyeibe való beavatkozás, hanem szigorúan csak az országban tartózkodó külföldiek védelme.

A csütörtökön kitört puccsnak szombatig 270 halottja és mintegy 300 sebesültje volt, az áldozatok között van az ország belügyminisztere, Emile Boga Dudou is.

Laurent Gbagbo elnök beszédében totális háborút ígért a zendülők ellen. Az államfő szóvivője, Toussaint Alain Párizsban elmondta: az elefántcsontparti kormány tudja, ki áll a puccskísérlet mögött, és hogy a lázadókat külföldi felszerelésekkel látták el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!