Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Az amerikai hadsereg katonákat küld Elefántcsontpartra

2002.09.24. 17:44
A korábban az afrikai térségben stabil pontnak számító Elefántcsontparton a múlt héten robbant ki újabb lázadás. A puccsal próbálkozó felkelőket a kormányerők az északi, muzulmán országrészre szorították vissza. Az Egyesült Államok az országban rekedt amerikai civilek kimenekítésére 200 fős kontingenst küld a térségbe.
Elefántcsontparton a szeptember 19-én lázadás robbant ki. A felkelőknek nem sikerült átvenniük a hatalmat, a kormányerők sikeresen visszaszorították őket. Az a tény azonban, hogy a lázadók a főként muzulmán lakosságú északi városokban kerestek menedéket, tovább mélyíti az országot kettészakító ellentéteket.

Franciaország vasárnap katonákat küldött az országba, hogy megvédje az ottani képviseleteket és a külföldi diplomatákat.

Alassane Dramane Ouattara, a muzulmánok által támogatott ellenzéki vezető kijelentette, hogy tapasztalata szerint a kormányerők a felfordulást arra akarják kihasználni, hogy őt és követőit eltegyék láb alól. Az ország társadalma megosztott; jelenleg egy főként keresztények által támogatott kormány van hatalmon. A muzulmánok az ország északi részében élnek, míg a keresztények többsége délen lakik.

Lövöldözés az iskolában

Kedd hajnalban lövöldözés tört ki a Bouake városban található Nemzetközi Keresztény Akadémia területén. Az iskolába, ahol főként a diplomaták gyermekei tanulnak, több amerikai diák is járt. Ők a lövöldözés során veszélybe kerültek, ezért az Egyesült Államok úgy döntött, hogy egy kétszáz fős katonai kontingenst küld a kimenekítésükre.

Az iskola vezetője szerint nehéz eldönteni, hogy valójában ki is lő kire, és miért. A kormányerőknek és a lázadóknak ugyanis hasonló az egyenruhájuk, és a katonák gyakran csak szórakozásból kezdenek el lövöldözni. A város jelenleg a lázadók kezén van, akik cáfolták azokat a rádióértesüléseket, miszerint a kormányerők már visszafoglalták azt.