Aliz
6 °C
14 °C

Az amerikai hadsereg katonákat küld Elefántcsontpartra

2002.09.24. 17:44
A korábban az afrikai térségben stabil pontnak számító Elefántcsontparton a múlt héten robbant ki újabb lázadás. A puccsal próbálkozó felkelőket a kormányerők az északi, muzulmán országrészre szorították vissza. Az Egyesült Államok az országban rekedt amerikai civilek kimenekítésére 200 fős kontingenst küld a térségbe.
Elefántcsontparton a szeptember 19-én lázadás robbant ki. A felkelőknek nem sikerült átvenniük a hatalmat, a kormányerők sikeresen visszaszorították őket. Az a tény azonban, hogy a lázadók a főként muzulmán lakosságú északi városokban kerestek menedéket, tovább mélyíti az országot kettészakító ellentéteket.

Franciaország vasárnap katonákat küldött az országba, hogy megvédje az ottani képviseleteket és a külföldi diplomatákat.

Alassane Dramane Ouattara, a muzulmánok által támogatott ellenzéki vezető kijelentette, hogy tapasztalata szerint a kormányerők a felfordulást arra akarják kihasználni, hogy őt és követőit eltegyék láb alól. Az ország társadalma megosztott; jelenleg egy főként keresztények által támogatott kormány van hatalmon. A muzulmánok az ország északi részében élnek, míg a keresztények többsége délen lakik.

Lövöldözés az iskolában

Kedd hajnalban lövöldözés tört ki a Bouake városban található Nemzetközi Keresztény Akadémia területén. Az iskolába, ahol főként a diplomaták gyermekei tanulnak, több amerikai diák is járt. Ők a lövöldözés során veszélybe kerültek, ezért az Egyesült Államok úgy döntött, hogy egy kétszáz fős katonai kontingenst küld a kimenekítésükre.

Az iskola vezetője szerint nehéz eldönteni, hogy valójában ki is lő kire, és miért. A kormányerőknek és a lázadóknak ugyanis hasonló az egyenruhájuk, és a katonák gyakran csak szórakozásból kezdenek el lövöldözni. A város jelenleg a lázadók kezén van, akik cáfolták azokat a rádióértesüléseket, miszerint a kormányerők már visszafoglalták azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?