Judit
2 °C
7 °C

Forradalom Elefántcsontparton

2000.10.25. 15:33
Elefántcsontparton fegyveres összecsapások kezdődtek szerda reggel a katonai kormányzathoz hű alakulatok és Robert Guei tábornok, juntavezér ellenfelei között. A délelőtti órákban hatalmas tüntető tömeg özönlötte el Abidjan központi negyedét, ahol az elnöki palota és a kormány számos intézményének épülete található. Hírek szerint a tömeg elfoglalta a televízió épületét, és már az elnöki palotát szorongatja. Az összecsapások oka az, hogy Gbagbo szocialista politikus magának követeli az elnöki posztot, szerinte Guei meghamisította a választások eredményét.

Az előző napon a katonai kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a nyugat-afrikai országban. Chirac francia elnök figyelmeztette szerdán Guei tábornokot, hogy Franciaország és az Európai Unió levonja a megfelelő következtetéseket, ha Guei nem vet véget "erőszakos puccskísérletének".

Tüntető tömeg a katonai junta ellen

Zavargások
A tömeges megmozdulások oka, az hogy Robert Guei tábornok, a tavaly decemberben államcsínnyel hatalomra jutott katonai kormány feje kedden a vasárnapi elnökválasztás győztesévé nyilvánította magát, és feloszlatta az országos választási bizottságot. Laurent Gbagbo szocialista politikus, aki az Elefántcsontparti Népfront jelöltjeként indult az elnökválasztáson viszont úgy véli, hogy ő a győztes, és ezért kedden felszólította híveit, hogy vonuljanak az utcákra és tiltakozzanak a csalás ellen.
A fegyveres harc az ország legnagyobb katonai körletében, az Abidjan külterületén fekvő Akouédo támaszponton robbant ki. A harcokban nehézfegyvereket és automata fegyvereket is bevetettek. A katonai kormánnyal szembenálló Elefántcsontparti Népfront főtitkára, Abduramane Sangaré az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy az elnöki gárda katonái a helyi rádió épülete előtt gyülekező tömegbe éles tölténnyel belelőttek. A mérleg: kilenc halott.

A félkatonai szervezetként működő csendőrség időközben átállt a juntavezér ellen tüntető tömeg oldalára, akik Laurent Gbagbo szocialista politikus felszólítására vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak "az elnökválasztáson elkövetett csalás ellen".

A tábornok menekül, az EU rendezésre szólít

Francia értesülés szerint Guei tábornok időközben elhagyta az elnöki palotát, és egy katonai támaszpontra ment, mert ott nyilván nagyobb biztonságban érzi magát, mint a palotában, amelyet a már fegyveres csendőrökkel is megerősödött tüntetők szorongatnak.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország kedden az EU nevében felszólította az elefántcsontparti politikai élet részvevőit, hogy szüntessék be erőszakos eszközökkel folytatott hatalmi harcukat és tartsák tiszteletben a választók akaratát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?