Valér
2 °C
8 °C

Mindkét fél cáfolja az amerikai kommandósok elfogásáról szóló hírt

2001.09.29. 17:42
A washingtoni védelmi minisztérium cáfolta a három amerikai kommandós és két afgán segítőjük Nyugat-Afganisztánban történt elfogásáról szóló ellentmondásos híreket. A tálibok korábban hivatalosan szintén cáfolták, hogy elfogták volna az öt amerikait az iráni határ közelében.
A Pentagon cáfolta szombaton a katari Al-Dzsazíra televízió hírét, amely szerint Afganisztán nyugati részén elfogták az amerikai különleges alakulatok három tagját és velük két afgánt, akiknél amerikai útlevél volt. Az AFP-nek névtelenül nyilatkozó Pentagon-szóvivő azt mondta, hogy az arab hírtévé "hibás információt" közölt.

A tálibok ezt megelőzően hivatalosan cáfolták, hogy elfogták volna az öt férfit az iráni határ közelében, ahogyan az arab nyelvű tévé állította. A tálibellenes Északi Szövetség külügyminisztere pedig azt is kétségbe vonta, hogy brit vagy amerikai különleges erők tevékenykednének Afganisztán tálibok ellenőrizte területén.

Az al-Dzsazíra értesülését a londoni külügyminisztérium sem volt hajlandó megerősíteni. Ben Bradshaw külügyi államtitkár ugyanakkor nem zárta ki, hogy "felderítő csoportok" működnének Afganisztánban.

A független arab hírtelevízió a cáfolatok ellenére ragaszkodik állítása igazságához.

Pakisztánban nincsenek idegen katonák

A pakisztáni külügyminisztérium közölte: az amerikai katonák nem pakisztáni területről kiindulva ténykednek. "Világossá akarom tenni, hogy sem kommandó, sem külföldi katona nincs pillanatnyilag Pakisztánban" - mondta szombaton Iszlámábádban Riaz Mohammed Hán külügyi szóvivő. Egyúttal visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a pakisztáni rendőrség a terroristák több arab ügynökét őrizetbe vették.

London még információkra vár

Nagy-Britannia nem kapott független megerősítést arról, hogy amerikai kommandósokat fogtak volna el Afganisztánban, London további információkra vár - mondta Ben Bradshaw külügyi államtitkár szombaton.

Bradshaw nem kommentálta a katari székhelyű Al-Dzsazíra hírtelevízió szóban forgó értesülését, de kijelentette, szerinte senkit nem lepne meg, ha kiderülne, hogy felderítő műveletek folynak a térségben. Pénteken már George Bush amerikai elnök is tett egy halovány célzást arra, hogy Afganisztán földjén brit és amerikai különleges osztagok tartózkodhatnak - teszi hozzá az AFP.

Bradshaw arról is beszélt, hogy friss információik szerint Afganisztánban csökken a hatalmon lévő tálibok befolyása, és a rendszeren belüli megosztottság egyre jelentősebbnek tűnik. "Ez jó hír" - fűzte hozzá.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft