Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elitéltek egy amerikai vallatótisztet

2006.01.22. 11:06
A hadsereg hat tisztjéből álló esküdtszék elítélte a 43 éves Lewis Welshofer Jr. vallatótisztet, amiért az munkája közben megölt egy iraki tábornokot. Várhatóan három év börtönbüntetésre ítélik a zászlóst.

Elítélték az amerikai szárazföldi hadsereg egyik vallatótisztjét az Egyesült Államokban egy iraki tábornok megöléséért.

Kínzás

A hadsereg hat tisztjéből álló esküdtszék szombaton a Colorado állambeli Carson-erődben bűnösnek mondta ki a 43 éves Lewis Welshofer Jr. zászlóst Abid Hamid Mouhus vezérőrnagy 2003 novemberében történt halálában, de felmentette a szándékos emberölés vádja alól. A zászlós a vád szerint megfojtotta az iraki tábornokot, miközben kérdéseket tett fel neki. Az ügyészek ezt kínzásnak minősítették.

Welshofert valószínűleg a hadseregből való elbocsátásra, börtönbüntetésre - akár három évire - ítélik gondatlanságból elkövetett emberölésért, illetve három hónapira gondatlanságból elkövetett szolgálatszegésért. Az ítélethirdetés hétfőn várható. Ha szándékos emberölésben mondták volna ki bűnösnek, életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhették volna.

A vádlott védői azt állították, hogy az iraki tábornok halálát szívbetegsége idézte elő, valamint hogy Welshofer csak a parancsnokai által jóváhagyott vallatótechnikát alkalmazta.

Nem vétóztak

Korábbi álláspontját megváltoztatva George W. Bush decemberben biztosította a kegyetlen, embertelen és lealacsonyító kihallgatási taktikák terroristák elleni alkalmazását is tiltó törvényt. A Fehér Ház a CIA-t ki akarta vonni a tilalom hatásköréből, hogy a kémszervezet továbbra is folytathassa eddigi hírszerző módszereit, ám végül módosította álláspontját az elnök és csapata.

Bush szerint döntése bizonyítja, hogy az Egyesült Államok nem kínozza foglyait. Az amerikai vezetők korábban is elutasították a kínzás vádját, Porter Goss, a CIA új igazgatója például újszerű kihallgatási technikaként határozta meg a jogvédők által kifogásolt módszereket, mint amilyen az alvásmegvonás, vagy a vízbefolytás imitálása.

Az Egyesült Államok amúgy a kínzásokat tiltó nemzetközi egyezményekben foglaltakat bizonyíthatóan nem sértette meg, de a terroristákkal szemben valóban alkalmazott az általános jogban nem elfogadott módszereket.