Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb támadás Afganisztán ellen

2001.10.08. 19:23
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a 'Tartós Szabadság' elnevezésű hadművelet keretében magyar idő szerint hétfő este negyed 7-kor ismételt légitámadást indított Afganisztán ellen. A célpont ismét az afgán főváros, Kabul és Kandahár városa.
Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
A vasárnap esti támadással egyidőben - magyar idő szerint - hétfő este negyed hétkor újabb légicsapás indult az Oszama bin Laden szaúdi milliomos rejtegetésével vádolt Afganisztán ellen. A terrorizmus felszámolására indult akcióban a támadás kizárólag katonai célpontok ellen irányul.

A tálib csapatok is célponttá váltak

A Pentagon közlése szerint a második, hétfő esti támadási hullámban tíz bombázó és tíz vadászgép vesz részt, ami a vasárnapi akcióhoz képest visszafogottnak tekinthető.

Amerikai védelmi források, illetve a média katonai szakértői szerint a célpontok között továbbra is szerepelnek légvédelmi létesítmények, üzemanyagraktárak, valamint tálib csapatösszevonások is - utóbbiak lényegében Afganisztán északi részén, ahol a tálibok harcban állnak a velük ellenséges hadurak Északi Szövetség nevű erőivel.

Kanada is csatlakozik
A hétfői légi csapások megkezdésével nagyjából egy időben Kanada közölte: hat hadihajóval, repülőgépekkel és mintegy kétezer fős katonai személyzettel napokon belül csatlakozik a terrorizmus ellen fellépő szövetségesekhez. Art Eggleton kanadai védelmi miniszter szavai szerint további négy fregatt, egy torpedóromboló, egy üzemanyag-szállító hajó és Sea King típusú helikopterek támogatják majd Kanada részéről az Egyesült Államok és a NATO haditengerészetét.
A támadás megindulása után az afgán főváros környékét hatalmas robbanások rázták meg. A CNN amerikai hírtelevízió képeinek tanúsága szerint Kabult rakéták és a bombák robbanásának fényei világítják meg. Az afgán főváros lakóinak beszámolói szerint a város fölött repülőgépek húztak el, miközben az afgán légvédelem megpróbálta felvenni a harcot az amerikai támadókkal. Húsz perccel azután, hogy a légvédelmi ütegek először megszólaltak, két hatalmas erejű robbanás rázta meg Kabul északi részét. Az AP jelentése szerint a tálibok föld-föld rakétákat is kilőttek, feltehetőleg a fővárostól 20 kilométerre lévő ellenzék állásai felé.

A támadás miatt Kabulban megszűnt az áramszolgáltatás, és az ország túlnyomó részét kezükben tartó tálibok rádióüzenetben arra szólították fel a lakosokat, hogy zárkózzanak be otthonaikba.

Franciaország kedvezően fogja elbírálni az USA kérését
Alain Richard francia védelmi miniszter, Jean-Pierre Kelche vezérkari főnök és más magas rangú katonatisztek hétfőn megbeszélést tartottak Lionel Jospin kormányfővel, s ezt követően a védelmi miniszter közölte: az afganisztáni hadművelettel összefüggő francia szerepvállalás ügyében napokon belül döntés születik. Jacques Chirac elnök előző esti beszédében hozta nyilvánosságra, hogy Washington jelentősebb francia katonai szerepvállalásra tart igényt, s jelezte, hogy a kérést Párizs kedvezően kívánja elbírálni. A védelmi miniszter közlése szerint mintegy tucatnyi, hírszerzési feladatokra kiképzett francia ügynök tartózkodik Afganisztánban, akik kapcsolatban állnak a tálibellenes Északi Szövetséggel.

Ellentétes híradások az áldozatokról

A vasárnap esti Kabul, Kandahár és Dzslalabád elleni akciókat az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sikeresnek nevezte. Harmincegy célpontot találtak el az amerikai bombázók és manőverező robotrepülőgépek az Afganisztán elleni légicsapások során. Az amerikai csapásmérő erők jelentős eredményt értek el a tálib légvédelmi állások megsemmisítésében, és megrongálták az ellenség katonai repülőtereit. Az Egyesült Államok cáfolta azokat a tálib híreszteléseket, hogy a támadásnak civil áldozatai lettek volna. Abdul Szaalam Zaif, a tálibok pakisztáni nagykövete hétfői sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, az első amerikai csapásnak harminc személy, köztük nők, gyermekek és idősek is áldozatául estek. A tálibok Afganisztán bombázását az egész iszlám elleni háborúnak minősítették.

Pakisztán befagyasztott 146 bankszámlát

Pakisztán hétfőn befagyasztotta 146 magas rangú tálib vezető bankszámláját, jelentősen megnehezítve ezzel a bankrendszer nélküli Afganisztán urainak, hogy készpénzhez jussanak. A pakisztáni központi bank intézkedése többek között érinti Vakil Muttavakil külügyminisztert, Obaidollah Vahund nemzetvédelmi minisztert, Mohammad Szakebet, a legfelsőbb saría-bíróság főbíráját és Abdel Szalaam Zaifot, Afganisztán iszlámábádi nagykövetét.