Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Újabb támadás Kandahár repülőtere ellen

2001.10.10. 09:54
Amerikai repülőgépek szerdán reggel ismét berepültek az afganisztáni tálibok fő erősségének tekintett Kandahár város légterébe. A tálib légvédelem tűz alá vette az amerikai repülőgépeket, eddig sikertelenül.
Négy-öt amerikai repülő köröz Kandahár város térségében. A tálib légvédelem heves tűzzel próbálja megsemmisíteni, illetve elűzni őket, de eddig sikertelenül - adta hírül a CNN. Helyi lakosok legalább három, a város repülőtere felől hallott nagy robbanásról számoltak be. Tálib források legkevesebb öt afganisztáni tartományra - a Kabuli Somali körzetre, Dzsalalabádra, Logarra és a nyugati Herátra - mértek csapást szerdára virradóra az amerikai repülőgépek. A szerda reggeli és kedd esti bombázásoknak állításaik szerint több tucat halálos áldozata van, Omar molla azonban sértetlenül élte túl a légicsapások legutóbbi hullámát is.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú tálib tisztségviselő szerint egy rakéta egy faluba csapódott be, amely a kandahári repülőtér közelében fekszik. A fővárostól északra elterülő Somali körzetben "lakóövezeteket találtak el", Dzsalálábádban egy katonai hadosztály volt a célpont. A tisztviselő elárulta, hogy voltak áldozatok, de számukról nem nyilatkozott.

Szaporodhat a nappali légitámadások száma

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
Korábban Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter közölte: az Afganisztán elleni légicsapások kellőképpen legyengítették a tálib rendszer védelmi erejét. Így mostantól az amerikai erők fölényt élveznek, és naponta 24 órán keresztül folytathatják akcióikat - emlékeztet a BBC.

Az Afganisztánra eddig ledobott bombák 85 százaléka célba talált - jelentette ki az Egyesült Államok egyik magas rangú katonai vezetője. Az amerikai és a brit erők mindössze egyetlen afganisztáni repülőteret nem bombáztak, mert erre a légicsapások után esetleg a szövetségeseknek is szükségük lehet. Éjszaka főként a nyugat-afganisztáni Herat városát lőtték, ahol komoly légibázisuk van az afgánoknak. Sikerült szétbombázni Oszama bin Laden szervezetének egy terrorista kiképzőközpontját is. Közben a tálibok elismerték, hogy találat érte egyik legfontosabb főhadiszállásukat Kandahárban.

Bin Laden szabad kezet kapott

A tálibok szerdán közölték, hogy Oszama bin Ladent feloldották minden korábbi megszorítás alól, ezentúl szabadon indíthat szent háborút az Egyesült Államok ellen. Az Oszama bin Laden vezetése alatt álló al-Kaida terrorszervezet kedd este az Egyesült Államok elleni dzsihádra, szent háborúra szólította fel a világ minden muzulmánját az al-Dzsazíra arab hírtelevízión keresztül.
Bővebben itt >>

A tálib fegyveresek túlnyomó többsége még időben elhagyta Afganisztán nagyvárosait, és a hegyekben rejtőzött el - közölték pakisztáni és indiai hírszerző források. A hegyek közé visszavonult tálib harcosok hosszú partizánháborúra készülnek. Az indiai sajtóban megjelent hírszerzési információk ezzel magyarázzák, hogy a rakétatámadások és a bombázások eddig nem követeltek sok áldozatot - katona szinte nincs is az állítólagos halottak között, döntő többségük polgári személy.