Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Támadás a tálibok vallási vezetője ellen

2001.10.07. 21:41
A CNN hírtelevízió értesülése szerint az afganisztáni célpontok elleni csapásokba B-52-es és B-1-es amerikai nehézbombázók is bekapcsolódtak.
Pentagon-forrásokból közölték, hogy mintegy fél tucat körzetet támadnak az amerikai és brit erők, egyebek között felszíni hajókról és tengeralattjárókról. A csapásokban Tomahawk manőverező robotrepülőgépeket (cirkáló rakétákat) használnak. A CNN úgy tudja, hogy a dél-afganisztáni Kandahár elleni második hullámban a tálibok vallási-szellemi vezetőjének, Mohammed Omar mollának a lakhelye is célpont volt.

B-52-es nehézbombázó

A hírtelevízió szerint az újabb csapások erőteljesebbeknek tűntek, mint az első hullámban. Tálibellenes források értesülése szerint rakéták csapódtak Farah és Kunduz észak-afganisztáni városban is. Más forrásokból a nyugati Herát tartományból is jelentettek támadást. A katonai akció célja Oszama bin Laden al-Kaida terrorista hálózatának felszámolása, és a bin Ladent támogató tálib rezsim meggyengítése.

Tony Blair brit miniszterelnök hangoztatta, a vasárnap esti támadásban már részt vettek a brit hadseregnek a Perzsa-öböl térségében lévő tengeralattjárói és felderítő gépei. A harci gépek használatára a következő napokban kerül sor.

Pakisztán légterét felhasználták az Afganisztán elleni légi hadművelethez - közölte vasárnap este egy hivatalos forrás Iszlámábádban. A pakisztáni fővárosban kiadott hivatalos közlemény szerint Iszlámábád reméli, hogy az afganisztáni "hadműveletek gyorsan véget érnek". Pakisztán sajnálja, hogy a diplomáciai erőfeszítésekkel nem sikerült rávenni a tálib vezetőket "a nemzetközi követelések teljesítésére".