Ágnes
-1 °C
2 °C

Az ellencsapás sajtója

2001.10.08. 15:17
Az amerikai és európai sajtó emberi áldozatokkal járó és hosszú ideig elhúzódó háborút jósol. Világtükör az Indexen: amerikai, német, francia, angol, spanyol és olasz napilapok reagálása az ellencsapásra.
The New York Times (USA)
Aggodalom

A New York Times aggodalmát fejezte ki azon amerikai katonákért, akik a légicsapások után várható szárazföldi hadműveletekben teszik kockára életüket. Ugyanakkor a napilap helyesli az ellencsapást. "A nemzet támogatni fogja a vezetőket olyan hosszú ideig, amíg úgy érzi, hogy a csapatokat jól, a megfelelő célpontok ellen irányítják." A napilap szerint Bush döntött, hogy humanitárius segélycsomagokat szállít az afgán népnek. A kialakult katonai koalíciót is helyesnek ítélte meg a New York Times: "A támadások előtt néhány amerikai vezető azt szerette volna, ha a koalíció viszonylag szűk. Úgy vélték, hogy minél több a partner, annál több az ellentmondás. (_) Ez az ítélet rövid távúnak bizonyult." A napilap szerint ma egy aggodalmas időszakot él meg az Egyesült Államok népe. A polgárok - Ben Laden figyelmeztetése miatt is - újabb terrortámadásoktól rettegnek. A New York Times publicistája éppen ezért úgy véli: bármilyen sokáig is tartanának a támadások, Ben Laden és társaira vadászni fognak és eltapossák őket.

The Washington Post (USA)
Az anarchia világa ellen

A Washington Post szerint az Afganisztán elleni amerikai-brit támadás más lesz, mint azt az USA Jugoszlávia és Irak esetében tette. A napilap úgy véli, hogy ez a háború hosszabb, drágább és nehezebb lesz azoknál a beavatkozásoknál, amelyekre az elmúlt tíz évben vállalkozott Amerika. Az ellencsapásban katonailag és politikailag résztvevő koalíció nagysága is bizonyítja, hogy Amerika nem a világ, hanem az anarchia világa ellen vette fel a harcot. Vannak nemzetek, akik azért csatlakoztak a szövetséghez, mert félnek a terroristáktól, mások azért, mert jó oldalra akartak állni: Amerika oldalára. De a legtöbben azért, mert megértették azon értékek fontosságát, amely ellen szeptember 11-én támadást követtek el.

El Pais (Spanyolország)
Jogos önvédelem

Oszama bin Laden
Noha televíziós nyilatkozatában Oszama bin Laden mindent elkövetett azért, hogy igazolja a szeptember 11-én végrehajtott támadást, s két részre ossza a világot (iszlámra és hitetlenre), az amerikai elnök többször hangsúlyozta: nem kultúrák és vallások harcáról van szó, s nem az iszlám ellen fordult Amerika. A madridi napilap szerint egy hosszú és bizonytalan időszak vette kezdetét a tegnapi nappal. A napilap emlékeztetett Bin Laden nyilatkozatára, miszerint a hálózatának az elmúlt évek során elég ideje volt arra, hogy felkészüljön erre a háborúra. Az El Pais úgy véli: szeptember 11-e után az amerikai ellencsapás legitim és szükséges. "A terrorizmus ellen nem lehet semlegesnek lenni", olvashatjuk a lapban. Frankfurter Allgemeine Zeitung (Németország)
Eljött az idő (Klaus-Dieter Frankenberger)

Ez egy több fronton vezetett, hosszú háború lesz, véli a FAZ publicistája. Ez a terrorizmus elleni háború nem az afgán népesség és az iszlám ellen irányul, hanem a terrorizmus és azon rezsim ellen, aki megengedte, sőt akarta, hogy Afganisztán a nemzetközi terrorizmus központjává váljon.

Le Temps (Svájc)
Nem tarthat sokáig

Nyugati szemmel nézve a háborúnak nem szabadna elnyúlnia, mert ha a siker késik, akkor a törvényeken kívül álló Ben Ladenből akár hős is válhat, véli a genfi napilap. A Le Temps szerint amennyiben elhúzódik a konfliktus, akkor azok az Amerikával most szövetséges arab országok, ahol komoly szélsőséges iszlámista erők vannak jelen, összeomolnak. Újabb frontok nyitása, illetve stratégiai szövetségesek elveszítése pedig maga lenne a nyugati stratégák rémálma. A svájci napilap arra is figyelmeztet: az elhúzódó háború gazdasági veszélyeket is rejt magában. Éppen ezért Oszama bin Laden célja: minél tovább elnyújtani a háborút.

The Financial Times (Anglia)
Bombázás után segítség

A londoni napilap szerint Bush jól tette, hogy a katonai támadást humanitárius segítségnyújtás követte. "Bush megértette, hogy az offenzív háborút egy hosszú politikai és humanitárius kötelezettségnek kell követni." Az Egyesült Államok már eljuttatta a felét annak a 600 millió dollárnak, amit az ENSZ sürgőségi programjának ígért. Továbbá Washington fontos szerepet játszik az ún. Genfi kezdeményezésben, amely arra törekszik, hogy Afganisztánra hosszan tartó politikai megoldást keressen. Az afgán problémának ugyanis három aspektusa van: katonai, humanitárius és politikai. A három aspektus egymástól elválaszthatatlan, írja a The Financial Times.

The Times (Anglia)
A rombolás hatalma

Tony Blair
Elképzelhető, hogy a légitámadás következtében a tálibok kegyetlen rendszere összeomlik. Elképzelhető, de egyáltalán nem biztos. A Times úgy véli: még ha a terrorista hálózat elveszíti is a katonai bázisát, a pusztítás hatalmát nem veszíti el. Az újság egyetért Tony Blairrel abban, hogy ebben a háborúban közvetlenül minden állam érintett: a tét ugyanis az emberi élet, illetve életminőség. Le Monde (Franciaország)
Diplomáciai célpontok

Miután már a bizonyítékok adottak Bin Laden ellen, már csak a célpont kérdése maradt hátra, véli a francia Le Monde. A napilap szerint a célpont nem lehet sem Afganisztán, sem az afgánok (akik a bolygó egyik legnyomorultabb népe), sem az iszlám vallás. A célpont csakis egy politikai rezsim lehet. A Le Monde szerint a szövetséges országok támogatására a jövőben csak akkor számíthat az Egyesült Államok, ha megduplázza az afgánoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtást. A napilap úgy véli, hogy az USA főbb diplomáciai célpontja Szaúd-Arábia és Pakisztán. Két olyan ország, amely melegágya az iszlám szélsőséges csoportoknak, miközben Amerika mellé áll. A Le Monde szerint a disszidens szaúdi milliárdos, Oszama bin Laden példája bizonyítja a legjobban az Egyesült Államoknak azt az ellentmondásos politikáját, amit a régióban folytat.

La Stampa (Olaszország)
Ez csak a kezdet (Gianni Riotta)

A La Stampa publicistája szerint vasárnap este a világ jól láthatta, hogy mit kínál az "egyik", s mit kínál a "másik" fél a polgárainak: Bush egy nyitott ablak előtt jelent meg, amelyen keresztül napfényt láthattunk, míg Oszama bin Laden fegyveresekkel vette körül magát. A publicista biztos benne, hogy a nehézségek igazán csak a háború harmadik fázisában jelentkeznek majd, amikor az Északi Szövetség harcosai - nyugati katonai segítséggel - elindítják offenzívájukat.