Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Elhagyta Irakot a fegyverzetellenőrök első csoportja

2003.03.18. 11:50
Kofi Annan ENSZ-főtitkár utasításainak megfelelően a világszervezet fegyverzetellenőrei megkezdték Irak elhagyását. Az ENSZ-alkalmazottak első csoportját szállító gép 10:25-kor szállt fel a Szaddám Nemzetközi Repülőtérről. Az ellenőrök majd féléves missziójuk alatt nem találtak bizonyítékot az iraki tömegpusztító fegyverprogramra.
Elhagyta Irakot az ENSZ fegyverzetellenőreinek és humanitárius munkatársainak első csoportja. A világszervezet alkalmazottait szállító repülő bagdadi idő szerint 10:25-kor szállt fel a Szaddám Nemzetközi Repülőtérről - jelentette az AP. A gépen 56 fegyverzetellenőr indult Ciprusra - nyilatkozta a hírügynökségnek Hiro Ueki, a fegyverzetellenőrök szóvivője.

Nyolcvanan a gépen

Helyszíni tudósítók jelentése szerint az ENSZ Irakban tartózkodó mintegy százötven munkatársa közül 80-an hagyták el az országot a repülőn. Ueki szerint a még Irakban maradt szakértők csoportja "felsőbb utasításra vár". A fegyverzetellenőrök kivonásáról Kofi Annan, az ENSZ főtitkára döntött közvetlenül azután, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország visszavonta ultimátumos határozati javaslatát a Biztonsági tanácsban.

A fegyverzetellenőrök kivonását megelőzően az ENSZ visszahívta a kuvaiti-iraki határon létrehozott demilitarizált övezetet ellenőrző munkatársait is.

Nem találtak bizonyítékokat

Az ellenőrök 2002 november 27-én, az 1441-es számú ENSZ-határozat elfogadása után érkeztek Irakba. Közel fél éves ténykedésük alatt nem találtak közvetlen bizonyítékot a diktatúra tömegpusztító fegyverprogramjával kapcsolatban - nyilatkozta az AP-nek Hans Blix fő fegyverzetellenőr.  • Vennék
  • Bankszámla