Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egyre kevesebb amerikai helyesli Irak megszállását

2004.05.13. 06:51
Egyre kevesebb amerikai helyesli Irak katonai megszállását egy szerdán Washingtonban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási felmérés szerint. Adnan Pacsacsi, Irak valószínű leendő elnöke bejelentette, az összes iraki börtön és a bennük őrzött foglyok iraki ellenőrzés alá helyezését fogja követelni.
A 80 éves volt iraki külügyminiszter a csütörtöki The Timesnak azt mondta: "teljesen elképzelhetetlen", hogy amerikai katonák őrizzék továbbra is az iraki börtönöket (a június 30-ai hatalomátadás után).

A vezető brit napilap szerint azonban ez a követelés elfogadhatatlan a Pentagon számára. A The Times által név nélkül idézett koalíciós tisztviselők szerint máris jelentős feszültségek vannak a szövetségesek és a majdani iraki vezetés valószínű tagjai között a biztonsági kérdések, köztük a börtönök ellenőrzése ügyében.

Azt mindenki elfogadja, hogy a közönséges bűnözők ügyében az iraki igazságügyi minisztérium lesz az illetékes, de a terroristák és a felkelők őrzése "sokkal kényesebb kérdés" - mondta a brit lapnak egy koalíciós diplomata.

Adnan Pacsacsi a csütörtöki The Timesnak azt mondta: ő és más iraki vezetők is azt szeretnék, ha Abu Graib börtönt, amely immár mind az előző iraki rezsim, mind szövetségesek által elkövetett visszaélésekről és kínzásokról elhíresült, buldózerekkel lerombolnák.

"Szerintem ez lenne a helyes eljárás ... ha szükségünk lesz börtönre, majd építünk másikat" - mondta az idős iraki politikus.

Kijelentette azt is: ragaszkodni fog ahhoz, hogy a hatalomátadás után az amerikai hadsereg korlátozza tevékenységét Irakban. Pacsacsi szerint Fallúdzsa véres ostroma nem ismétlődhet meg.

Közvélemény

Egyre kevesebb amerikai helyesli Irak katonai megszállását egy szerdán Washingtonban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási felmérés szerint.

A Pew Research Center kutatóintézet adatai alapján a megkérdezettek többsége, 53 százaléka, ugyan még mindig ellenzi az amerikai haderő kivonását az arab országból, mindaddig amíg ott létre nem jön a stabil kormányzás, és csak 42 százaléka van Irak megszállásának a haladéktalan beszüntetése mellett, ám ez a százalékarány januárban még 63-32 volt.

Immár többen vannak azok (48 százalék), akik helytelenítik Irak amerikai módra történő igazgatását, mint akik értékelik azt (44 százalék). Az intézet rámutat, hogy ebben a tekintetben is alaposan megváltozott a négy hónappal ezelőtti helyzet, amikor az amerikaiak 58 százaléka elfogadta, és csak 35 százaléka bírálta az amerikai igazgatási módszereket.

Most fordult elő először, hogy az amerikaiak többsége, 51 százalékuk, úgy tartja: nem mennek jól Irakban az amerikai katonai műveletek.

Végezetül az intézet adatai szerint - amelyeket május 3-a és 9-e között 1800 ember megkérdezése alapján gyűjtöttek össze - az amerikaiak 76 százaléka látta az iraki foglyok kínzásáról és megalázásáról készült felvételeket.