József, Bánk
-6 °C
0 °C

Amerikai-brit támadás Afganisztán ellen

2001.10.08. 02:19
Egyelőre vértelennek tűnik a vasárnap este, magyar idő szerint fél hétkor megindított amerikai ellencsapás a szeptember 11-i Egyesült Államokat ért terrortámadások első számú gyanúsítottja, Oszama bin Laden, és az őt támogató tálib rezsim ellen. A bombázások eddig három hullámban a főváros, Kabul mellett a tálibok központjának számító Kandahárt is érintették.
Az amerikai védelmi minisztérium magyar idő szerint vasárnap este fél hétkor bejelentette, hogy megkezdte Afganisztán bombázását, miután a tálibok nem teljesítették az Egyesült Államok követeléseit. A légi támadás az afgán főváros, Kabul, a tálibok szellemi központjának számító Kandahar és Dzsalalabad ellen indult. Egy kandahari tálib illetékes szerint a légicsapás során lerombolták a város repülőterét, és találat érte a tálibok egyik parancsnoki állomását is. Az egyik lövedék a kabuli védelmi minisztérium közelében csapódott be. Kabulban megszűnt az áramszolgáltatás, az emberek pedig az utcára tódultak. Később tálib források azt jelentették, hogy nem tört ki pánik a fővárosban és a támadás ellenére nyugalom honol Kabulban. Bővebben:
Amerika nem enged a táliboknak
Amerika elindította az ellencsapást
Kabul nyugodt az első támadás után

Csak támaszpontokat és kiképzőtáborokat támadnak

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
George W. Bush amerikai elnök televíziós beszédében bejelentette, a támadások kizárólag katonai célpontok - tálib katonai létesítmények és terroristatáborok - ellen irányulnak, a civil lakosságot nem fenyegeti veszély. Az elnök bejelentette, hogy az USA hű szövetségese Nagy-Britannia is részt vesz az Afganisztán elleni katonai műveletben, amit Tony Blair brit kormányfő nem sokkal később maga erősített meg televíziós beszédében. Bővebben:
Bush: 'Az USA az afgán nép barátja'

A tálibok az utolsó leheletükig harcolnak

Terrorakciónak minősítették az Afganisztánt uraló tálibok az afganisztáni célpontok elleni vasárnapi amerikai csapásokat. Abdul Szalam Zaif, a tálib rezsim pakisztáni nagykövete szerint egy ártatlan ország ellen indítottak támadást. "Soha nem fogjuk kiadni Oszama bin Ladent az Egyesült Államoknak. Az utolsó lélegzetünkig harcolni fogunk".

Aztán az este folyamán megindult az újabb támadás is Afganisztán ellen, amelybe a CNN értesülése szerint B-52-es és B-1-es amerikai nehézbombázók is bekapcsolódtak. Pentagon-forrásokból közölték, hogy mintegy fél tucat körzetet támadnak az amerikai és brit erők, egyebek között felszíni hajókról és tengeralattjárókról. A csapásokban Tomahawk manőverező robotrepülőgépeket (cirkáló rakétákat) használnak. A CNN úgy tudja, hogy a dél-afganisztáni Kandahár elleni második hullámban a tálibok vallási-szellemi vezetőjének, Mohammed Omar mollának a lakhelye is célpont volt.

Bin Laden életben van

A támadások után a tálibok közölték, hogy vallási vezetőjük, valamint az Egyesült Államok legfőbb ellenségeként számon tartott bin Laden is életben van. Az al-Kaida terrorszervezet irányítója még a támadások megindítása előtt nyilatkozott az Al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak, amit a csapások után adtak le. Bin Laden kijelentette, addig nem lesz béke az Egyesült Államokban, amíg Palesztinában nincs béke. A terrorszervezet mellette megszólaló szóvivője hangsúlyozta, a háború Afganisztán és Oszama bin Laden ellen, háború az iszlám ellen. Kijelentette, hogy a szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek oka az volt, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelt. Megkezdődött a szent háború a keresztények és a zsidók ellen - mondta.
Bin Laden: Isten lesújtott Amerikára

Magyarországot az akció előtt értesítették

Mindeközben Magyarországon a taszári amerikai légi bázison egy szinttel megemelték, azaz harmadik fokozatúra növelték a készültséget. Fodor Lajos vezérezredes, a honvédség vezérkari főnöke kijelentette, hazánk légterét eddig nem vették igénybe az Afganisztán elleni légi csapásban résztvevő repülőgépek - mondta Fodor Lajos vezérezredes, a honvédség vezérkari főnöke. A magyar politikai vezetést nem sokkal az akció megindítása előtt, Brüsszelből értesítették az ellencsapásról. A Magyar Rádiónak nyilatkozó Orbán Viktor leszögezte, áttekintették Magyarország biztonsági helyzetét, egyúttal mindenkitől összefogást, egységet és nyugalmat kért. Bővebben:
Orbán: Teljes a nyugalom
Magyar segítséget nem vettek igénybe
Taszáron harmadik fokozatú készültséget rendeltek el

Az amerikaiak gépet vesztettek?

A tálibok később azt állították, hogy a támadás során légvédelmük lelőtt egy repülőgépet. Washingtonban nem erősítették meg a gép elvesztését. Egy magyar szakértő azonban állítja, a megtámadott ország légvédelme és légiereje tehetetlen az Egyesült Államok ereje ellen.
A tálibok állítják: lelőttek egy gépet

A harmadik hullám

B-2 Spirit lopakodó nehézbombázó
Közép-európai idő szerint 23 óra tájban aztán újabb, immár a harmadik légitámadás érte Kabult. A város északi részét, a repülőtér környékét erős robbanások rázták meg. Szemtanúk szerint egy repülőgép bombát dobott le, aminek következtében hatalmas robbanás rázta meg az afgán főváros északi részét, a repülőtér környékét, de támadás érte a belvárost is. A légvédelmi erők válaszoltak a légicsapásra - adta hírül a Reuters, károkról avagy halálos áldozatokról egyelőre nem esett szó.

A vasárnap indított légi műveletek során eddig 15 darab szárazföldi bázisú amerikai bombázó, valamint 25, repülőgép-hordozóról felszállt vadászgép hajtott végre támadást afganisztáni célpontok ellen, és 50 manőverező robotrepülőgépet (cirkáló rakétát) indítottak különböző, részben tengeri indító helyekről - derült ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke közös washingtoni sajtóértekezletén.
Bővebben:
Újabb támadás indult Kabul ellen