Emma
-2 °C
6 °C

Ellentörvényen dolgoznak a szlovákok?

2003.06.23. 16:28
Információk szerint Szlovákiában ellentörvénnyel készülnek útját állni a magyar kedvezménytörvény állítólagos "területen kívüli" hatályának és "diszkrimináló elemeinek". A belügyi és az igazságügyi tárca nem tud a tervezetről.
A szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Új Polgár Szövetség (ANO) alelnöke, Lubomír Lintner hétfőn pártja sajtótájékoztatóján azt mondta: tudomása szerint az ellentörvény tervezete kész, mégpedig "paragrafus formájában". Lintner nem volt hajlandó elárulni, hogy a tervezetet ki készítette elő. " Hozzátette: a koalíciós tanács ülése után ez is kiderül".

A belügy nem tud róla

Az ANO alelnökének bejelentését a TASR szlovák hírügynökség érdeklődésére sem Boris Gandel külügyi szóvivő, sem Martin Maruska kormányszóvivő nem volt hajlandó kommentálni. Boris Azaltovic belügyi szóvivő azt mondta: ilyen tervezetet sem a belügyi, sem az igazságügyi tárca nem készített elő.

Kiléphet az MKP

Az MTI pozsonyi tudósítója nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy Mikulás Dzurinda szerdán este talán mégsem törvénytervezetet, hanem valamilyen kormányhatározatot akar felvetetni a testület ülésének napirendjére. Ha ezt sikerül elérnie, akkor az e heti koalíciós tanács házigazdája, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) - a koalíciós szerződés értelmében - elesik vétójogától, így a kormányülésen előterjesztendő tervezet ellen már csak minisztereinek ellenszavazataival léphet fel. Ennek azonban nem lehet érdemi foganatja, mert biztos, hogy a három szlovák kormánypárt az ellentörvény elfogadása mellett fog szavazni. Ha ez történik, akkor elméletileg fennáll annak valószínűsége, hogy az MKP kilép a kormányból.