Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Meciar nem tért vissza

2004.04.18. 08:20
A szlovákok és Meciar öt évet bírtak ki egymás nélkül, és szombaton kis híján ismét egymásra találtak. Az Index annak járt utána, hogy mi történt Meciar életében addig, amíg 1999-ben, egy bukott elnökválasztás után könnyes szemmel "örökre" elbúcsúzott választóitól.
A kilencvenes évek első felében a szlovákok előnyben részesítették az állami paternalizmust, nem kedvelték a parlamenti demokráciával járó civakodást, és vágytak egy erőskezű vezető után, derül ki a korabeli közvéleménykutatásokból. Ebbe a hangulat robbant be és aratott sikert Vladimir Meciar.

Alámerült és kibekkelte

Szlovákia egykori elnöke 1942. július 26-án született Zólyomban. A jogi egyetemet végzett politikus 1959-ben a garamszentkereszti tanácson egyszerű tisztviselőként kezdte pályafutását. A hatvanas évek végén két évig a Szlovák Ifjúsági Szövetség járási elnöke, valamint a körzeti nemzeti ellenőrző bizottság alelnöke, bármit is jelentsen ez a korabeli Csehszlovákiában.

Az akár ígéretesnek is nevezhető indulást a Szlovák Ifjúsági Szövetség 1969-es kongresszusán elhangzott, reformokat követelő beszéde törte ketté. Egy évvel később kizárják a kommunista pártból, ezért kénytelen alámerülni és kibekkelni. Három évig öntödei segédolvasztár Máriatölgyesen, majd a nemsói Skloobal Művek jogi előadója, később jogtanácsosa.

Erőszak ellen

Politikai pályáját 1989-ben folytatta. Csatlakozott a Nyilvánosság az Erőszak Ellen mozgalomhoz, majd a bársonyos forradalmat követően fél évig belügy- és környezetvédelmi miniszter. 1990 és 1998 között Szlovákia miniszterelnöke két, néhány hónapos időszaktól eltekintve. A köztársasági elnöki tisztségbe - igaz, csak ügyvezetőként - 1998 márciusa és szeptembere között már belekóstolhatott.

Az 1993. január elsején önállóvá vált Szlovákia NATO-csatlakozása Meciaron ment el, és, mértékadó vélemények szerint is, politikai bukásának köszönhető, hogy az EU 2004. május elsején tagjai közé fogadja az országot.

Ringből hozott stílussal

Meciar országlása idején a balkáni féldemokráciák, a latin-amerikai banánköztársaságok és a közép-ázsiai ex-szovjet despotizmusok markáns jegyeit viselte Szlovákia. Az egykori amatőr bokszoló a külvárosi ringből hozott stílusban szidta politikustársait, a nemzetközi pénzintézeteket vagy a magyarokat.

Az országot azzal a feltétellel vették fel az Európa Tanácsba, hogy engedélyezik a magyar tulajdonnevek használatát. A felvétel után Meciar leszereltette a magyar helységnévtáblákat, a liberális, magyaroknak kedvező névtörényt megszigorította. Máskor, máig nem bizonyítottan, bűncselekmények elkövetésének hátterében állt.

Öt évig bírták

Őt sejtik politikai ellenfele, Michal Kovac egykori elnök fiának elrablása hátterében. A 34 éves fiút Ausztriában saját autójának hátsó ülésén sérülten és részegen találták meg 1995. szeptember elsején. Ezzel az elnök fia nem tudta elkerülni azt, hogy Münchenbe szállítsák, ahol a bajor ügyészség csalással vádolta.

Meciar önkényeskedésében segítségére volt leghűségesebb barátja, Ivan Lexa, a titkosszolgálat volt főnöke, aki megszervezte a Kovac fiú elrablását. Egyes vélemények szerint együtt tervelték ki az 1998-as, magyarországi politikusok és mások ellen indított robbantássorozatot. Lexa - dél-afrikai bujkálás után - ismét Szlovákiában van, igaz, csak börtöne ablakából van némi rálátása az országra.

Miután az 1999-es elnökválasztást - hiába kampányolt Meciar mellett Gerard Depardieu filmsztár - csúfosan elbukta, Meciar televíziós búcsúfellépésén könnyezve elénekelt még egy édesbús szlovák népdalt, a kamera felé intett, és távozott.

Tegnap kis híján visszatapsolták.