A szövetségesek mélyen behatoltak Irakba

2003.03.21. 09:08
Mintegy 150 kilométer mélyen nyomultak Irak területére a koalíciós alakulatok. A BBC jelentése szerint fehér zászlós iraki katonák adják meg magukat Irak déli részén.
Az ausztrál különleges alakulatok mélyen behatoltak Irak területére, hogy célpontokat térképezzenek fel a lézerbombás támadásokhoz, közölte David Horner katonai szakértő. Ausztrália összesen kétezer katonát, köztük 150 elit kommandóst küldött a Perzsa-öböl térségébe Horner szerint a 150 fős elit egység tagjai közül kilencvenen folytatnak felderítő tevékenységet mélyen az iraki állások mögött. Az elitalakulat tagjai valószínűleg 5-6 fős csoportokban, összkerékhajtású járműveken és terepmotorokkal közlekednek, jelentette a dpa.

Fotó: EPA/Gaz Armes
Közben a BBC és a CNN híradásai azt jelentették, hogy a Kuvaitból induló szövetséges erők mintegy 150 kilométer mélyen nyomultak Irakba. A sivatagban korábban körülbelül 50 kilométeres sebességgel előrenyomuló harckocsik később lassítottak, majd teljesen megálltak. A Kuvaitból induló egyik amerikai gyalogos hadosztály olyan erős iraki ellenállásba ütközött, hogy kénytelenek voltak a brit tüzérség segítségét kérni.

A BBC jelentése szerint Dél-Irakban fehér zászlókat lengetnek a magukat megadni kívánó iraki katonák. A hírtelevíziók feltett kezű, fehér zászlós iraki katonákat mutatnak, de azt nem tudni, hogy a foglyul ejtések pontosan hol történtek. Egyes hírek szerint eddig körülbelül 200 iraki adta meg magát. A BBC jelentése szerint most már a brit tengerészgyalogság biztosítja az Al Faw félszigetet, ahol fontos iraki olajkikötő található.  • Hírek
  • Bankszámla