Valér
2 °C
8 °C

Továbbra is Európa-pártiak az európaiak

2001.01.15. 18:09
Bár az Európai Unió polgárainak többsége szkeptikus az Unió intézményeivel szemben, több területen mégis erősítenék az együttműködést. A közvélemény nagyobb része továbbra is bővítéspárti, annak ellenére, hogy tisztában vannak vele, ez lelassíthatja az európai építkezést - derül ki az El País című spanyol lap által végzett közvélemény-kutatásból.
"Az európaiak az EU bővítése és az integrációs folyamat mellett vannak, bár növekedett az európai építéssel kapcsolatos elégedetlenség" - kezdte az EU nyolc tagországában készült közvélemény-kutatás eredményét bemutató cikkét a spanyol El País hétfői száma.

Schüssel szerint 2004-ben csatlakozhatunk
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár pártolja Gerhard Schröder javaslatát, hogy az Európai Unió hét éven át korlátozhassa a csatlakozó államok polgárainak bejutását munkaerőpiacára. Schüssel - a Financial Times német változatának hétfői számában olvasható interjújában - kérte a svéd EU-elnökséget: a júniusban Göteborgban esedékes következő csúcson tűzzenek ki csatlakozási dátumot az éllovas tagjelöltek számára. "Persze nem csatlakozhat mind a 12 tagjelölt ebben az időpontban az EU-hoz. De Göteborgban tudnunk kellene, nagyjából mikor nyerhetnek felvételt az első tagjelöltek" - mondta a kancellár. Schüssel szerint 2004 közepe reális dátum lenne az első csatlakozásokhoz: olyan országok, mint Magyarország és Szlovénia "nagyon, nagyon jó helyzetben vannak, és ez bizonyosan sikerülni is fog nekik".

A közvélemény támogatja a bővítést

A nyolc országban - Francia-, Görög-, Német-, Olasz- és Spanyolországban, valamint az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Luxemburgban - készült közvélemény-kutatás az EU választóinak 86 százalékát ölelte fel. "A közvélemény továbbra is többségében híve a kelet felé való bővítésnek, bár tudatában van annak is, hogy ez lefékezheti az európai építkezést. A megkérdezettek a fokozottabb integráció hívei, bár nem látják világosan, hogy európai föderációt szeretnének-e vagy közös európai kormányt" - fogalmazott az El País.

Gyanakvás és hit

A lap kiemelte azokat a területeket, amelyeken az európai állampolgárok nagyobb együttműködésre vágynak. Ezek az illegális bevándorlás elleni harc, a környezetvédelem, az élelmiszer-ellátás biztonsága. A megkérdezettek legfőbb aggodalma jelenleg az EU több országában problémát okozó kergemarhakór és a Balkán-szindróma. Megfigyelhető bizonyos fokú szkepticizmus is, elsősorban az európai intézményekkel, az Európa Bizottsággal és az Európai Parlamenttel kapcsolatban.

Az országok közti különbségek közül a lap azt emelte ki, hogy a franciák vannak leginkább az EU erősítése mellett, a britek pedig ellene. "Bizonyos ellentmondások egyértelműen azt tükrözik, hogy nem lehet tudni, merre halad az európai építkezés. Erre a kérdésre a nizzai megállapodás sem adott választ, és megoldást csak széleskörű, nyílt vita után lehet várni" - vélekedett az El País.