Ágnes
-1 °C
2 °C

Elrabolták a Sunday Telegraph tudósítóját Irakban

2004.08.13. 09:05
Álarcos fegyveresek elrabolták a Sunday Telegraph iraki tudósítóját, szabadon bocsátásért azt követelve, hogy hagyják abba az amerikaiak Nedzsef ostromát. Az angol túszt bászrai hotelszobájából rabolták el és jelentések szerint a harminc fegyveres kétszer lábon is lőtte a túszt, akit a fenyegetések szerint megölnek, ha nem teljesítik követelésüket.
Ismeretlen fegyveresek csütörtökön éjfél előtt Irakban elraboltak egy angol újságírót, azt követelve, hogy túszuk szabadon bocsátása fejében az amerikaiak szüntessék meg Nedzsef ostromát. Ellenkező esetben kivégzik foglyukat.

A bászrai brit katonai hatóságok nem voltak hajlandók megerősíteni az újságíró elrablásáról szóló hírt sem, csak annyit közöltek, hogy a helyi hatóságokkal együtt próbálják tisztázni a történteket. Annyi ismeretessé vált, hogy álarcos fegyveresek betörtek az al-Dijáfa szállodába, és a recepción követelték, hogy mutassák meg a vendégkönyvet. A támadók rendőrruhát viseltek. A szálloda névtelenül nyilatkozó egyik alkalmazottjának beszámolója szerint a recepciósra ráripakodtak: "Hogy merészelnek idegeneket befogadni a hotelbe!!??" Felrohantak az emeletre, ahonnan kisvártatva két lövés döreje hallatszott. Ezután az emberrablók megjelentek vérző angol foglyukkal.

A túszul ejtett brit újságíró, akit kétszer lábon lőttek, az első jelentések szerint a Sunday Telegraph tudósítója. Az emberrablást pénteken megerősítette a bászrai iraki rendőrség is, amely közölte, hogy a fegyveresek mintegy 30-an voltak, és némelyikük valóban rendőrruhát viselt.

Az angol tudósító elrablása előtt nem sokkal egy rejtélyes csoport felhívást tett közzé, amelyben azzal fenyegette meg mindazokat, akik a Bászra környékén állomásozó katonai erők számára dolgoznak, hogy végeznek velük. "Megölünk mindenkit, aki az angol katonáknak dolgozik, beleértve a vállalkozókat és a tolmácsokat is" - volt olvasható abban a közleményben, amelyet egy magát Abu al-Abbásznak nevező csoport juttatott el egy hírügynökséghez. Egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy ez a csoport kapcsolatban áll-e a Muktada asz-Szadr imám által vezetett Mahdi Hadseregével.

A brit külügyminisztérium péntek délelőtt megerősítette, hogy előző nap elraboltak Bászrában egy angol állampolgárt, de nem volt hajlandó közölni sem a nevét, sem pedig azt, hogy újságíró-e az illető. A minisztérium szóvivője arra hivatkozott, hogy addig nem közölnek semmit, amíg nem sikerült kapcsolatba lépni az elrabolt angol állampolgár családjával.

Az elrabolt újságíró az al-Diáfa szálloda vendégkönyvének bejegyzése szerint James Andrew, a Sunday Telegraph tudósítója. A lap azonban péntek délelőtt azt közölte, hogy túszul ejtett tudósítójának neve James Brandon.