Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az ellencsapás kronológiája

2001.10.08. 11:49

18.30-kor A Reuters nagy robbanásokat jelent Kabul körzetéből. Rövidesen megszűnt az áramszolgáltatás az afgán fővárosban. Megszólalnak a légvédelmi szirénák.

18.55-kor A CNN szerint robbanások hallhatók Kándáhárban, a tálib mozgalom központjaként ismert dél-nyugat-afganisztáni városban.
Kik a tálibok és mit akarnak

19.00-kor George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke bejelenti, hogy országa és Nagy-Britannia légitámadást indított a tálib rendszer ellen.

19.03-kor Rakéták csapódnak be a kabuli védelmi minisztérium közelében.

19.10-kor A CNN arról számol be, hogy a támadó gépeknek Kándáhárban sikerült megsemmisíteniük a tálibok főhadiszállását.

19.19-kor Találatok érik a tálibok három kiképző táborát.

19.35-kor Az amerikai hadügyminisztérium megerősíti, hogy Tomahawk típusú cirkálórakétákat is kilőttek afganisztáni célpontokra. A rakétatámadást amerikai tengeralattjárókról illetve amerikai és brit hadihajókról indították. Alig negye dórával később Tony Blair brit miniszterelnök is megerősíti a brit rakétatámadás hírét, és bejelenti, hogy rövidesen brit harcigépek is csatlakoznak a támadáshoz.
Arzenál - hadihajók, repülőgépek, rakéták, gépkarakéta

20.03-kor Robbanás Kabulban az elnöki palota közelében.

20.30-kor Az AP hírül adja, hogy a tálibok pakisztáni nagykövete kijelentette: Oszama bin Laden és a Talibán vezetője, Mohammed Omar Mullah biztonságban és életben vannak.

20.41-kor Az Északi Szövetség tüzet nyit a tálibok állásaira.

20.50: Amerikai katonai források szerint negyven repülőgép vett részt az akcióban. Tizenöt nehézbombázó (B1-es szuperszonikus nehézbombázó, B2-es lopakodó nehézbombázó és B52-es nehézbombázó), amely földi bázisról szállt fel, valamint huszonöt, repülőgép-hordozóról indított vadász. Ezen kívül ötven Tomahawk cirkálórakétát lőttek ki.
A B2-es lopakodó nehézbombázó

21.40: Találatok érik a nyugat-afganisztáni Herát város repülőterét.

23.00: Újabb légicsapásokról érkeznek jelentések Kabulból, az ellenzéki Északi Szövetség támadást indít az ország északi határvidékén és a fővárosban lévő katonai célpontok ellen is.

23.33-kor Újabb bombázási hullám Dzsalálábád ellen.