Alfréd
-2 °C
2 °C

Vádat emeltek a terroristák segítője ellen

2001.09.25. 10:58
Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai vádat emeltek az első olyan személy ellen, aki az eddigi vizsgálatok szerint segítséget nyújtott a szeptember 11-i merényletek gépeltérítő terroristáinak. A bírósági dokumentumok szerint a férfit azzal vádolják, hogy segített virginiai okmányokat szerezni a repülőgép-eltérítő terroristák egyikének.
Az Egyesült Államokban hétfőn közzétett bírósági dokumentumok szerint egy Herbert Villalobos nevű férfi segítséget nyújtott a szeptember 11-i terrorista akcióban részt vett gépeltérítők egyikének - értesült az MTI. A Virginia állam szövetségi bírósága azzal vádolja Villalobost, hogy egy hónappal a támadás előtt a hatóságok megtévesztésével segített virginiai személyi okmányokat szerezni a repülőgép-eltérítő terroristának.

A csalásban részt vett egy másik férfi is, de ő együttműködik a hatóságokkal, ellene nem emeltek vádat. A bírósági dokumentumok szerint a gépeltérítők közül öt jutott hozzá virginiai személyi okmányokhoz a terrorakciót megelőző hónapokban. Az FBI és a bevándorlási hivatal eddig 350 személyt vett őrizetbe vagy tartóztatott le a támadások ügyében indított nyomozás során. További négyszáz olyan személyt keresnek azért, hogy kihallgathassák őket, mivel hasznos értesüléseket remélnek tőlük.

A Szövetségi Repülésügyi Hatóság felkérte a repülőtereket és a légitársaságokat, hogy ellenőrizzék minden olyan dolgozójuk személyazonosságát, korábbi pályafutását és esetleges priuszát, akinek bejárása van a repülőterek érzékeny területeire.