Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Eltűnt Irakban három román újságíró

2005.03.29. 01:22
Kapcsolódók (1)
Egy nappal Traian Basescu román államfő iraki látogatása után a közel-keleti országban eltűnt három román újságíró. Bukarest felvette a kapcsolatot a szövetséges titkosszolgálatokkal, de egyelőre nincs hír az eltűnés körülményeiről.
A román külügyminisztérium elemzi a Prima TV román kereskedelmi televízió három munkatársa esetleges iraki eltűnésére vonatkozó értesüléseket, közölte keddre virradóra a minisztérium.

A tárca közleményben tudatja, hogy a minisztérium és a hírszerző szolgálatok munkacsoportot hoztak létre az ügy kivizsgálására. A minisztérium tájékoztatta Traian Basescu államfőt és Calin Popescu Tariceanu kormányfőt is. Az Irakban és Afganisztánban tett látogatásáról visszatérve Traian Basescu Otopeni repülőtéren közölte, hogy "valamennyi állami szervet riasztották és készek a probléma megoldására". Mint mondta, a szövetséges országok titkosszolgálatait is értesítették az eltűnésekről.

Tariceanu kormányfő annyit közölt, hogy a rendelkezésére álló információk szerint a három újságíró eltűnését olyan övezetből jelentették, ahol inkább a bűncselekmények, mintsem a túszejtések a gyakoriak. "Amíg nem kaptunk semmilyen követelést, nem beszélhetünk túszejtésről" - fogalmazott.

Az incidens egy nappal azután történt, hogy Traian Basescu látogatást tett Irakban, ahol mintegy 800 román katona teljesít szolgálatot a többnemzetiségű erő kötelékében. Az elnök a látogatás során közölte: Románia nem kívánja csökkenteni iraki kontingensét és továbbra is részt vesz az iraki újjáépítést és stabilizációt célzó küldetésekben.