Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Disszidált a visszahívott diplomata?

2002.12.01. 22:44
Megbízatásának lejárta után nem tért vissza hazájába Pjotr Kravcsenko, Fehéroroszország tokiói nagykövete: a diplomata "disszidálásának" hírét vasárnap a fehérorosz külügyminisztérium is megerősítette.
Kravcsenkót - aki 1990 és 1994 között fehérorosz külügyminiszter volt - négyéves kiküldetésének lejártával november 19-én mentette fel megbízatása alól Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök. A diplomata azonban nem engedelmeskedett a hazahívásáról rendelkező utasításnak. Pavel Latusko fehérorosz külügyi szóvivő vasárnap Minszkben megerősítette: a fehérorosz hatóságoknak nincs tudomása Kravcsenko hollétéről és a japán hatóságok segítségével próbálnak kapcsolatba lépni vele - jelentette az ITAR-TASZSZ és az AFP.

Hová tűnt?

A japán fővárosban ugyanakkor olyan híresztelések kaptak lábra, hogy Kravcsenkót a minap állítólag az Egyesült Államok tokiói nagykövetségének területére vitték. Az amerikai külképviselet szóvivője az ITAR-TASZSZ érdeklődésére erről csak annyit közölt, hogy "nincs információjuk" az ügyről.

Kravcsenko a tekintélyuralmi kormányzati stílusáról ismert Alekszandr Lukasenko 1994-es hatalomra jutása előtt töltötte be a külügyminiszteri tisztséget, majd később csatlakozott az új kormányzati szervekhez. Az ITAR-TASZSZ szerint tokiói diplomáciai körökben mindazonáltal azt állítják, hogy Kravcsenko a jelenlegi minszki vezetéssel szemben álló fehérorosz politikusok közé sorolta magát.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió 14 tagállama a közelmúltban nemkívánatos személlyé nyilvánította a polgári szabadságjogok megnyirbálására tett fellépései és tekintélyuralmi kormányzása miatt Lukasenko elnököt, valamint rajta kívül hét más magas rangú fehérorosz kormányzati vezetőt.

A szovjet utódállamban 1999 óta több ellenzéki személyiség is nyomtalanul eltűnt, köztük Viktor Goncsar volt fehérorosz kormányfő - jegyezte meg az AFP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?