Viola
-5 °C
-2 °C

Ötven éves a Emberi Jogok Európai Nyilatkozata

2000.11.03. 18:53
Mintegy 40 európai ország minisztere találkozik Rómában szombaton, hogy megünnepeljék az Emberi Jogok Európai egyezményének aláírását, és annak ötvenedik évfordulóját. A találkozón a hatékonyabb működés és az egyezményben foglalt jogok sikeresebb biztosítása lesz a téma.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma ötször annyi esettel birkózik évente, mint hét évvel ezelőtt. Mintegy tízezer folyamodványt várnak az idei végelszámolásnál. Várhatóan ezek felében nem jutnak el az ügyintézésig. A bíróság jelenleg a mintegy negyven működtető országhoz fordul a büdzsé növelése érdekében.

,,A folyamatosan növekvő ügyiratszám mellett nincs költségvetési növekedés. Lehetetlen megbirkóznunk a feladatokkal ennyi pénzből" - mondta el Luzius Wildhaber, a bíróság elnöke. ,,Bár egyre több az ügy, a költségvetés nem növekszik" - panaszolta el az Index kérdésére az intézet egyik titkára. ,,Háromszáznál is többen vagyunk. Belső átszervezésekkel és működési reformokkal próbáljuk könnyíteni a munkát, de nem sok sikerrel."

A zámolyi romák
A július végén Franciaországba szökött romák pert indítottak Strasbourgban, az Emberi Jogok Bíróságán Magyarország ellen. Három éves hányattatásukért 130 millió forintnyi kártérítési összeget követeltek. Krasznai József, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezetének elnöke, aki a romák utazását szervezte elmondta, hogy a romák üldöztetését dokumentumokkal, filmekkel tudja alátámasztani. A sértettek elmondása szerint többször életveszélyesen megfenyegették őket, később meg is támadták őket egy baseball-ütővel. Életük folyamatos költözés és rettegés volt. Véleményük szerint ez csak, és kizárólag roma mivoltuknak köszönhető. A per jelenleg is tart.

A magyar beadványok rendre elakadnak

A kétezredik év eddigi 126 magyar folyamodványából még egyben sem hirdettek ítéletet. Ennek egyik oka a lassú ügymenet, de az is jellemző, hogy a magyarok nem tartják be az előirt procedúrát. Márpedig az Emberi Jogok Bíróságához csak olyan fordulhat, aki hazájában már megjárta a jogorvoslat valamennyi fórumát. Ennek elmaradása esetén a titkárság levelet ír a folyamodóhoz, mit kell tennie, ami ugyancsak lassítja az ügymenetet, hiszen ezzel is foglakozni kell.

A britek nem írják alá az új protokollt

A találkozó egyik fénypontja az új protokoll aláírása lesz, amely tilt minden diszkriminációt fajra, nyelvre, nemre, vallásra tekintettel. A dokumentum megszövegezői legalább húsz aláírásra számítanak. A dokumentumon viszont várhatóan nem lesz ott a brit küldött aláírása - mondta el Wildhaber -, és a brit tisztviselők kitértek a kérdések elől, amelyek a várható döntés miértjére vonatkoznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!