Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Vádat emeltek az iraki foglyokat megalázó katonanő ellen

2004.05.08. 08:02
Vádat emeltek az iraki foglyok megalázásában tevékeny szerepet játszó amerikai katonanő ellen - közölte az amerikai hadsereg. A 21 éves Lynndie England terhes, születendő gyermekének apja is részt vett a kínzásokban. A nőt már hazarendelték az Egyesült Államokba, jelenleg az Észak-Karolina államban lévő Fort Bragg katonai támaszponton van. A Pentagon nem volt hajlandó jogi szakértőt küldeni a börtönbe.
Tekintse meg képeinket!
A 21 éves Lynndie England katonai rendőrrel szemben négy vádpontot fogalmaztak meg. Ezeket még hivatalos vizsgálatnak kell megerősítenie ahhoz, hogy England katonai bíróság elé kerüljön.

A fiatal katonanő látható azokon az egész világsajtót bejáró fényképeken, amelyek az Abu Garib iraki börtönben fogva tartott iraki foglyok megkínzását és megalázását mutatták be. A képek egyikén England egy földön fekvő, meztelen foglyot tart kutyapórázon, más képeken vigyorogva a lemeztelenített férfi foglyok nemi szervére mutat.

Kerry közvetlenül Busht teszi felelőssé
Közvetlenül George Bush elnököt tette felelőssé az iraki foglyok elleni kegyetlenkedések botránya miatt John Kerry, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje. "Olyan elnökre van szükség, aki kellőképpen erős ahhoz, hogy vállalni tudja a felelősséget és szükség esetén személycserét hajtson végre" - mondta.

A hivatalos bejelentés szerint Lynndie Englandet azzal vádolják, hogy több esetben a foglyokra támadt, más amerikai katonákkal szövetkezve foglyokat bántalmazott, olyan tetteket követett el, amelyek károsan hatottak a katonai rendre és fegyelemre, lejáratták az amerikai fegyveres erőket.

Családja szerint terhes

Az amerikai katonanőt időközben már hazarendelték az Egyesült Államokba, jelenleg az Észak-Karolina államban lévő Fort Bragg katonai támaszponton van. Családja bejelentette, hogy a fiatal nő negyedik-ötödik hónapos terhes, születendő gyermekének apja egy amerikai katona, aki szintén aktív szerepet játszott az iraki foglyokkal szembeni kegyetlenkedésekben.

A szóban forgó katona ellen már korábban megfogalmazták azokat a vádakat, amelyekkel most England néz szembe. Mostanáig hat amerikai katona ellen emeltek vádat az iraki foglyokkal szemben elkövetett visszaélések miatt, hét másikat pedig feddésben részesítettek.

Nem kellett a jogi szakértő

Az amerikai védelmi minisztérium tavaly visszautasította a hadseregnek azt a javaslatát, hogy küldjenek egy, az őrizetesek jogainak tiszteletben tartására ügyelő jogi szakértőt Irakba.

A tervek szerint Steve Buyer republikánus kongresszusi képviselőt, katonai ügyekben gyakorlattal rendelkező jogi szakértőt rendelték volna az amerikai hadsereg 800. katonai rendőri dandára mellé.

Ez az egység látta el több börtön és hadifogolytábor őrzését Irakban, köztük a Bagdadhoz közeli Abu Garib börtönét is, ahol a világsajtót bejárt felvételek tanúsága szerint az amerikai katonák jogsértéseket követtek el az iraki foglyokkal szemben.

Újabb brit katona beszámolója
A szombati Daily Mirrorban újabb - néhány napon belül immár a negyedik - brit katona számolt be arról, hogy ő és társai iraki őrizeteseket bántalmaztak. Az iraki háborút élesen ellenző, baloldali irányzatú brit bulvárlap most már gyakorlatilag naponta közöl hasonló beszámolókat Irakban szolgált brit katonáktól; az előző a pénteki lapszámban jelent meg.

A szombati Mirrorban idézett katona - aki a többiekhez hasonlóan a brit hadsereg egyik elit alakulatában, a Queen's Lancashire Regimentben szolgál, és jelenleg Cipruson állomásozik - bemutatott egy színes fotót, amelyen egyik társa maga is fényképet készít egy általa éppen összevert irakiról.